"Srbija ide ka smanjenju javnog duga"

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da Srbija polako, ali sigurno ide ka smanjenju javnog duga, onako kako je to i planirano sa MMF.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 25.07.2015.

12:54

Default images
Foto: Tanjug

Premijer je, odgovarajući na pitanja novinara u Velikoj Plani, objasnio da je poslednje zabeleženo smanjenje javnog duga, u junu, od 320 miliona evra, kao i neke ranije tvrdnje o njegovom rastu, predstavljaju posledicu oscilacija u kursu evra i dolara.

Javni dug Srbije će, kako je i predviđeno planom sa MMF-om, da raste do kraja 2017, kada će, istakao je Vučić, krenuti silaznom putanjom. Trenutno je, rekao je premijer, javni dug Srbije na nivou od nešto više od 71 odsto BDP-a.

Prema njegovim rečima, Srbija će se godišnje zaduživati dok ne dostigne nivo od oko 78 do 79 odsto BDP-a, a onda će se trend okrenuti i dug će ići silaznom putanjom.

"I to je važno, jer ljudima pokazuje da smo ozbiljni i da imamo plan i program. To sve stoji u planu sa MMF-om", rekao je Vučić i dodao da će do promene trenda doći i pre kraja 2017. godine.

Poslednji podatak o smanjenju duga, posledica je, kako je objasnio, jačanja evra u odnosu na dolar.

"Nama se povećava javni dug za iznos deficita, a to što je bio tobože povećan ranije nije bilo tako, već je samo došlo do usklađivanja kursa dolara i evra. Isto je i sada. Evro se blago oporavio, pa smo mi nešto manje dužni, a u stvari dugujemo isto", rekao je Vučić danas novinarima.

Premijer je rekao da država nema probleme oko fiskalnog deficita, oko načina zaduživanja.

"To je pod apsolutnom kontrolom. Ono na čemu bi sada trebalo da radimo je privlačenje investitora i zapošsljavanje ljudi", poručio je o

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: