Vujović: Nismo obećali otpuštanja

Nismo obećali otpuštanje pet odsto zaposlenih iz javnog sektora, rekao je u Kažiprstu B92 ministar finansija Dušan Vujović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2015.

16:40

Default images
Foto: Beta

Vujović ipak nije direktno odgovorio na pitanje koliko bi ljudi iz javnog sektora moglo da ostane bez posla u 2015. godini.

"Nismo obećali otpuštanja pet odsto zaposlenih u javnom sektoru. Mi smo se obavezali da ćemo održati planirani deficit. Sastavni deo toga je i optimizacija javnog sektora. Koliko će biti smanjenje utvrdiće Ministarstvo za državnu upravu i u to će biti uključen i prirodni odliv", naveo je Vujović.

Ministar finansija rekao je da se Srbija obevezala prema MMF-u da će smanjiti deficit, kao i da više neće davati državnu pomoć javnim preduzećima.

"Prva stvar u dogovoru sa MMF-om bila je da u prvom kvartalu deficit ne bude veći od 55 milijardi dinara. Mi smo u prvih 50 dana ove godine ostvarili suficit, deficit neće biti veći od 20 do 30 milijardi dinara", rekao je Vujović i dodao da što se tiče deficita kao uslova mirno čeka kontrolu MMF-a u maju.

On je naveo da će prva preduzeća koja će biti restrukturirana biti EPS i "Železnice Srbije".

Vujović je rekao i da to što Železara nije privatizovana neće predstavljati problem u aranžmanu sa MMF-om.

"U memorandumu koji smo potpisli sa MMF-om, a koji će biti objavljen za koji dan, stoji formulacija da je potrebno rešiti pitanje statusa Železare i njene veze sa budžetom. To znači da se spreči netransparentni tokovi novca iz budžeta ka Železari. To znači da se državna pomoć, a što traže i MMF i SB i Evropa, ne daje. I nećemo davati pomoć iz budzeta. Privatizacija nije uspela, sada idemo na opciju B i pravljenje sporazuma o upravljanju", objasnio je Vujović.

Ministar finansija je rekao i da ga ne brine povećanje javnog duga, jer je to posledica porasta kursa, a ne novih zaduživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: