Koke nosilje snele 6,7 miliona jaja

Na farmi koka nosilja u "Inshri" Poljoprivredne korporacije Beograd u 2014. zabeležen je rekord u proizvodnji, koja je iznosila 6,7 miliona jaja svih klasa.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.01.2015.

12:13

Default images
Foto: Freeimages.com

Lanjska proizvodnja jaja u PKB "Inshri" bila je za 505.105 komada veća u odnosu na 2013. godinu. Inače, u proizvodnom pogonu, u sva tri objekta na farmi, trenutno drže 24.100 koka nosilja.

Rukovodilac farme Robert Stojanović istakao je da su uspeli da u 2014. zabeleže rekord od kada postoji živinarstvo u PKB-u, uz trud i angažovanost svih zaposlenih, i premaše zacrtani cilj.

Proizvodnja jaja je, primera radi, u 2012. godini iznosila 5,9 miliona komada, a u 2013. godini 6,2 miliona komada, naveo je Stojanović, dodajući da se i bez ulaganja u kupovinu novog jata može ostvariti dobit.

"Planirali smo da iselimo jato koje smo već mitarili (metod kontrole hormonskog procesa kod živine), kupimo novo jato, ali smo zbog finansijske situacije od toga odustali i odlučili da proces mitarenja sprovedemo još jednom", objasnio je Stojanović.

On je napomenuo da je dobrim rezultatima u proizvodnji, pored mitarenja, doprinelo i poskupljenje jaja na tržištu.

Miitarenje će postati obavezno za svako jato i biće neophodan proces proizvodnje u “Inshri” , pošto je računica jasna, a rezulati odlični, kazao je Stojanović, a objavljeno je u listu "Poljoindustrija" koji izdaje PKB.

Kupci su zadovoljni kvalitetom jaja koja se proizvode po strogim pravilima Hasap sistema, a do sada nije bilo pritužbi na kvalitet, ističu u PKB.

Jaja prolaze stroge laboratorijske analize svakoga meseca kao i hrana i voda koju koke konzumiraju i piju, što, dodaju, nije slučaj kod “domaćih jaja”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: