"Imamo 70 radnika, treba nam 800"

Do kraja godine trebalo bi da počne selidba Uprave za agrarna plaćanja iz Šapca u Beograd, kaže državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

10:05

Default images

"Dobili smo odobrenje i za zapošljavanje još sto radnika, od kojih će manji deo biti u departmanu za ruralni razvoj, a ostali u Agenciji za agrarana plaćanja", kazao je Golubović novinarima na pauzi četvrtog Ekonomskog i trgovinskog foruma Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u utorak uveče.

On je precizirao da bi za desetak dana Vlada Srbije trebalo da odobri Ministarstvu poljoprivrede da od Direkcije za imovinu preuzme jednu zgradu u Beogradu, namenjenu Upravi za agrarna plaćanja.

Golubović je naveo da će se preseljenjm Agencije osnažiti poljoprivreda i da će to biti poruka Evropskoj uniji da je Srbija ozbiljno shvatila probleme navedene u izveštaju o napretku.

Prema njegovim rečima, useljenje u novu zgradu biće fazno kako bi se izbegli nepotrebni troškovi.

Podsetio je da trenutno Uprava za agrarna plaćanja ima 70 radnika, što je nedovoljno za proces evropskih integracija i istakao da bi na kraju trebalo da bude 800 zaposlenih.

Golubović je kazao i da bi do kraja godine u Nacionalnoj laboratoriji trebalo da počnu fitoistraživanja što će, prema njegovim rečima, omogućiti dodatno usklađivanje sa standardima EU u oblasti poljoprivrede.

Uprava za agrarna plaćanja otvorena je 19. oktobra 2009. godine i to je jedina intitucija koja se isključivo bavi isplatom subvencija poljoprivredi.

Njenim osnivanjem omogućeno je da Srbija u procesu integracije u Evropsku uniju koristi evropske fondove pretpristupne pomoći (IPA), kao i da u budućnosti uđe u budžetski sistem EU.

Kako je ranije objavljeno, iz tih fondova srpskoj poljoprivredi trebalo bi da bude dostupno između 30 i 60 miliona evra godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: