Vinjete: Srbija prevazilazi sebe

Srbija je bila jedina zemlja u svetu koja je naplaćivala putarinu na poluautoputu - na severnom kraku Koridora 10.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 15.11.2014.

12:49

Default images

Sada razmišlja da prevaziđe samu sebe i da naknadu nametne i na magistralama odnosno svim državnim putevima prvog reda.

I dok zemljama gde se putarina plaća vremenskim vinjetama stižu preporuke Međunarodnog udruženja koncesionara da se vrate na naplatu po pređenom kilometru, Srbija koja ima taj sistem, planira uvođenje nalepnica.

Iako resorni ministar Zorana Mihajlović tvrdi da još nije doneta odluka o promeni sistema naplate putarine i deonicama gde će se ubirati taj prihod, da se tek rade ekonomske analize, "Novosti“ saznaju da se već mesecima razgovara sa firmama koje našoj državi nude te usluge.

Dakle, s obzirom na to da Srbija nema novca da uloži u novi sistem, taj posao bi bio poveren nekoj kompaniji, i to najverovatnije na koncesiju. A, sve se navodno radi da bi se povećali prihodi. Prvo, od vinjeta nema povećanja prihoda. Naprotiv, prihodi se smanjuju. Jer, oni koji najviše koriste auto-puteve plaćaće sada znatno manje iznose, pošto vinjete važe za neograničen broj prolazaka u određenom vremenskom periodu. Jedino će se prihod povećati ako se putarina uvede i na magistralnim pravcima, koji su i alternativa auto-putevima, upravo zato da oni koji neće ili nemaju novac da plate naknadu mogu da se prevezu do željenih odredišta. To praktično znači za vozače da će gde god da mrdnu van svojih gradova morati da odreše kesu.

Vinjete najviše odgovaraju onim vozačima koji često krstare auto-putevima. Za one koji jednom prođu auto-putem to je daleko veći izdatak. U neravnopravan položaj se dovode i stranci koji bi morali da kupe vinjetu za na primer sedam dana, a samo su u tranzitu.

Činjenica je i da Srbija nema dovoljno novca za održavanje puteva. Jedina je zemlja u svetu koja prihod od naplate putarine umesto samo na deonice gde se naplaćuje ta naknada usmerava i na održavanje magistralnih i regionalnih puteva. Srbija je jedina zemlja kojoj se iz državne kase daju subvencije za održavanje umesto kao što je svuda u svetu praksa - iz maloprodajne cene goriva. Ali, ako se uvođenje novog sistema poveri koncesionarima, to je onda opet manji prihod. Deo kolača ubiraće koncesionar pa je pitanje koliko će novca ostati "Putevima Srbije“ za održavanje.

Kako kažu stručnjaci, tri decenije ulagalo se u infrastrukturu za naplatu putarine pa prelazak na drugačiji sistem ne bi bio isplativ. Da bi se vinjete isplatile potrebna je dobro izgrađena mreža auto-puteva i novac bi trebalo da se ubira na što je moguće duži period.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: