Penzije su imovina,ali nedodirljiva

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u parlamentu da penzija jeste imovina, ali svakako ne nedodirljiva.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

18:04

Default images

Kako je rekao, praksa u svetu pokazala je da se penzije mogu smanjivati kako bi se spasle javne finansije.

On je, odgovarajući na primedbe šefova poslaničkih grupa iz opozicije da će penzioneri zbog najavljenog umanjenja penzija tužiti državu Sudu u Strazburu, rekao da postoji pravo na mirno uživanje imovine, ali da je praksa pokazala da je upravo taj sud već donosio presude u korist tuženih država sa obrazloženjem da se penzije mogu umanjivati jer je reč o spašavanju javnih finansija.

"Mi sve ovo radimo upravo zato da bismo mogli da isplaćujemo penzije jer smo ne svojom krivicom došli u ovu situaciju", rekao je Vučić istakavši da očekuje da će se takvim tumačenjem rukovoditi i Ustavni sud Srbije ukoliko bude došao u situaciju da odlučuje o tome.

Čitajući izvode iz prakse Suda u Strazburu o tom pitanju na engleskom jeziku, Vučić je rekao da je važnije spasiti javne finansije, odnosno da je važnije spasiti pravo da penzije budu isplaćivane, a sve zbog neodgovorne vlasti koja je Srbiju dovela u tu situaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: