Zašto je u Srbiji skuplje nego u EU

Zbog propisa i birokratskih procedura koje se primenjuju u trgovini, troškovi poslovanja u Srbiji gotovo su za petinu viši nego u zemljama Evropske unije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

20:07

Default images

To je rezultat istraživanja Mreže za poslovnu podršku, koja je upoređivala uslove u Srbiji i šest zemalja EU.

Istraživanje je pokazalo da su isti proizvodi u Srbiji u proseku skuplji za 18,5 odsto, jer trgovci moraju u cenu proizvoda da zaračunaju niz troškova koje im nameće država.

U Mreži kažu da su posmatrali cene cena 12 različitih grupa proizvoda u trgovinama Srbije i šest zemalja EU (Slovačka, Češka, Poljska, Mađarska, Rumunija, Austrija).

Obuhvaćeni su mlečni proizvodi, meso rinfuzno, mesne prerađevine, testenine, bezalkoholni napici, konditorski proizvodi, ženska konfekcija, muška konfekcija, dečija odeća, obuća za odrasle, televizori, računarska oprema i uređaji, a samo u toj grupi potrošači u Srbiji pri kupovini na godišnjem nivou plaćaju 420 miliona evra više nego u zemljama EU. Trgovcima koji prodaju rinfuzno meso i mesne prerađevine u Srbiji država nameće osam opterećujućih procedura, dok u zemljama EU postoje četiri, a prodavci televizora ili računarske opreme kod nas očekuju šest nameta dok ih je u EU tri.

Mreža navodi i primere, pa tako ukoliko su ispravni uzorci namernica i briseva radnih površina, u Srbiji država ne vraća novac potrošen na plaćanje analiza, dok se većini evropskih trgovaca to refundira u roku od 15 dana.

Kod nas je i poseban problem različitih atesta i sertifikata, pošto je procedura provere evropskih i svetskih standarda izuzetno skupa, kontingenti se zaustavljaju na granici, plaća se "ležarina“ za kamione i čitav proces traje nedeljama i mesecima. Zbog ovakvog dugog birokratskog postupka svaki proizvod koji se uveze u Srbiji mora da bude skuplji nego u matičnoj zemlji iz koje je uvezen, jer značajno povećava troškove trgovaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: