Nova marina na Adi Ciganliji?

Grad Beograd će u narednom periodu ponuditi reprogram vlasnicima lokacija koji gradu duguju novac i dati im rok od godinu dana da svoje lokacije privedu nameni

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 07.09.2014.

11:57

Default images

"Naša ideja je da sa svima koji duguju dogovorimo određeni reprogram, da im omogućimo da plate obaveze sa nekim diskontom, da ih oslobodimo kamata i da im damo rok od godinu dana da počnu da privode nameni svoje lokacije", rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Prema njegovim rečima, ako ne počnu sa privođenjem nameni svojih lokacija, grad će te lokacije verovatno oduzimati i stavljati na prodaju. On je kazao da grad po zakonu ima pravo da oduzme lokacije koje nisu privedene nameni, pri tome mora da vrati novac, ako je neko od njih uplatio novac.

"Postoje firme koje su platile sve obaveze prema gradu, a iz nekih svojih razloga nisu krenule u rad, nemaju novca, ušle su u probleme. Druga vrsta problema su firme koje su počele sa plaćanjem obaveza prema gradu, ali su u nekom trenutku zastale, platile jednu, dve, tri rate, ne mogu više i ušle su u stečaj i treći problem su firme koje su otišle u stečaj, koje nisu platile ništa, a dobile su zemllište", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, grad upravo traži rešenje za to što je većina tih lokacija zapuštena.

"Ako je vaša lokacija možete da ne radite ništa na njoj godinama, ali ne možete da pustite da zaraste u korov i da ruži grad. Tako da mi spremamo poseban propis u kome će svi vlasnici biti u obavezi da rešavaju, odnosno da uređuju svoje lokacije. Ukoliko vlasnici ne budu održavali te prostore, onda će to raditi, po našoj novoj odluci, Gradsko zelenilo, ali će se to vlasnicima naplaćivati", naglasio je Vesić.

Govoreći o problemu Čukaričkog rukavca Vesić je naveo da će sanacija tog dela krenuti do kraja sledeće nedelje.

Problem Čukaričkog rukavca je Topčiderska reka koja ubacuje mulj, a drugi problem je, kako je rekao, pilon na mostu na Adi koji je kada je postavljen usporio ulazak vode, tako da se deo tih materija vraća nazad u rukavac.

Postoje dva načina da se to reši, tako što će se cela Topčiderska reka tretirati i za to postoji projekat u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine i drugi, malo revolucionarniji način je skretanje Topčiderske reke, koja bi se umesto u rukavac ulivala pravo u Savu, kazao je Vesić. Prema njegovim rečima, to nije tako dobro jer će te materije ulaziti u Savu, koja ima mogućnost da to sve prečisti, ali to nije dovoljno dobro.

"Mi smo raspisali javnu nabavku i rešićemo problem Čukaričkog rukavca u naredne dve godine. Taj mulj će biti očišćen, a ljudi će moći slobodno da koriste čamce. U međuvremenu imamo plan da napravimo novu modernu marinu na mestu sadašnje", rekao je Vesić.

On je kazao da će to raditi "Ada Ciganlija" koja za to traži partnera.

"Mislim da smo blizu da nađemo partnera za takvu vrstu posla. Građani će imati novu marinu gde će postojati benzinska pumpa, prodavnice, sve ono što jedna marina treba da ima. a poznato je da u Beogradu u ovom trenutku nemamo nijednu marinu", precizirao je Vesić.

Prema njegovim rečima, do 20. oktobra bi trebalo da bude završen spomenik caru Nikolaju II, koji je, kako je dodao, uradio jedan od najčuvenijih ruskih vajara. Spomenik je dobijen kao donacija Ruske Federacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: