Šljiva razočarala loznički kraj

U šljivicima u srednjem Podrinju za razliku od prošle godine, kada su se grane lomile od bogatog roda, ove godine je rod višestruko manji zbog kiše i hladnoće.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

16:33

Default images

Zavod za poljoprivredu u Loznici saopštio je da prosečni prinos neće premašiti šest tona po hektaru, dok je prošle godine iznosio 30 tona, a na nekim parcelama i 80 tona po hektaru.

Po proceni stručnjaka Zavoda, rod je slabiji zbog hladnoće u vreme cvetanja, kišnog leta koje je omelo zametanje ploda, i zbog iscrpljenosti biljaka od prevelikog prošlogodišnjeg roda.

Loš je rod na više od polovine parcela, a na pojedinim neće biti šljiva ni za džem. Ipak, otkupna cena kvalitetne šljive za sušenje iznosi 20 dinara po kilogramu, isto kao i prošle godine.

Na području koje pokriva Zavod, pored Loznice su i tri susedne opštine: Krupanj, Mali Zvornik i Ljubovija, pod šljivicima su 3.142 hektara.

Najzastupljenije sorte šljive su "čačanska rodna", "požegača" i "stenli".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: