"Zatrpani smo zahtevima iz Rusije"

Naši izvoznici imaju veliku šansu da plasiraju svoju robu na rusko tržište ali to isključivo zavisi od njihove brzine i efikasnosti, kaže ministar Rasim Ljajić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

15:20

Default images

"Zatrpani smo zahtevima ruskih kompanija koje potražuju voće, povrće, meso i mesne prerađevine iz Srbije. Mi, nažalost, nemamo dovoljno kapaciteta da odgovorimo potrebama ogromnog ruskog tržišta od 200 miliona ljudi, ali sam siguran i da ono što smo do sada izvozili ne odražava realne mogućnosti i kapacitete koje imamo", naglasio je ministar trgovine.

Ljajić je istakao da postoji prostor za povećanje izvoza od 10 do 30 odsto u zavisnosti od proizvoda, što bi povećalo ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu s Ruskom Federacijom.

"Srbija bi do kraja godine mogla da izveze 300 miliona dolara poljoprivrednih proizvoda. Prošle godine izvezli smo 172 miliona", rekao je Ljajić najavivši da se sutra sastaje s predstavnicima velikog ruskog trgovinskog lanca Biksi, koji dolaze da vide mogućnosti i kapacitete srpskih proizvođača voća, povrća, mesa, mesnih prerađevina i sira.

"Moramo da smanjimo nepotrebne birokratske procedure za dobijanje sertifikata bez kojih nema izvoza, jer ukoliko uđemo na rusko tržište, to je prilika da se na njemu i dugoročno opstane, a ne samo godinu dana, koliko traje zabrana", rekao je Ljajić.

Ministar trgovine naglasio je i da Srbija ima interes da se odnosi između Rusije i EU normalizuju, ali da Srbija svoju šansu mora iskoristiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: