Ko je Vučićev "kec iz rukava"?

Zakonski rok da premijer Aleksandar Vučić predloži zamenu za doskorašnjeg ministra privrede, koji je preuzeo resor finansija Dušana Vujovića, ističe sutra.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.08.2014.

14:38

Default images

Dok se u javnosti i dalje pominju tri imena - aktuelna ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić i predsednik Ekonomskog saveta SNS Milenko Dželetović, zvanično nema ni nagoveštaja toga ko je premijerov "kec u rukavu" koji će se u Vladi Srbije baviti privredom.

Istovremeno, predstavnici privrede poručuju da bi novi ministar morao da ima više praktičnog iskustva, da proširi polje delovanja i izvan preduzeća u restrukturiranju, da bude samostalan, ali i da ima dobru komunikaciju i podršku premijera. Član poslovnog kluba Privrednik i predsednik ITM grupe Toplica Spasojević rekao je da privreda očekuje da će novi ministar imati veliko praktično iskustvo. "Ministar privrede bi trebalo da ima praktično iskustvo, ali i makroekonomsko znanje. Samo tako može da poveže našu narušenu ekonomsku platformu i uveže je u smislenu celinu", rekao je Spasojević.

S druge strane, dodaje on, da bi preokrenuo preduzeća i ekonomiju Srbije, potrebno je da ima najmanje pet ozbiljnih pomoćnika i državnih sekretara koji su sličnog kvaliteta i koji bi mu pomagali.

Najbolje bi bilo, smatra Spasojević, da oni dobiju konkretne resore u kojima bi imali autoritet da sami rešavaju probleme u njima, pa bi, na primer, postojao resor za razvoj malih i srednjih preduzeća, za reindustrijalizaciju, za izvozne firme...

"Ovo je ministarstvo gde se lomi sudbina države, vlade i budućnosti. Zato moramo da preokrenemo negativne trendove iz poslednjih 10-15 godina u smislu proizvodnje, zapošljavanja i konkurentne pozicije. Moramo da postanemo atrektivnije mesto za investiranje", rekao je sagovornik.

On je takođe ukazao na to da bi novi ministar privrede morao da radi timski sa ministrom finansija, jer se Vujović, kako kaže, dobro razume u makroekonomski deo i tu bi, smatra on, mogli da se dopunjuju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je u nedelju da kandidat za ministra privrede postoji, ali da će njegovo ime sutra objaviti premijer. "Svakako da je kandidat jasan, svakako da postoji, ali naravno da će to sačekati da predsednik vlade obrazloži", rekao je Vulin dodajući da očekuje od novog ministra da bude vredan, posvećen i voli svoju zemlju, a stručnost se podrazumeva.

Prema Zakonu o vladi, premijer je dužan da Skupštini Srbije predloži izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra, a novi ministar bira se većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika. Tim zakonom, ipak, nije preciziran rok u kojem bi skupština trebalo da izabere novog ministra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: