Bolje 25% niže sad, nego 40% posle

Unija poslodavaca Srbije smatra da fond bruto plata u javnom sektoru mora biti manji za 25 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2014.

09:10

Default images

Generalni sekretar te unije Dušan Korunoski kaže da je bolje to učiniti sada i izbeći bankrot nego posle toga smanjivati zarade za 40 odsto.

Korunoski je podsetio da je ta unija tražila smanjenje opterećenje plata sa 65 na 40 procenata, što bi, kako tvrdi, našeg radnika učinilo konkurentnijim u odnosu na radnike u Češkoj koji imaju veću neto platu, ali i mnogo manje doprinosa. Korunoski je podsetio da je ta unija tražila smanjenje opterećenje plata sa 65 na 40 procenata, što bi, kako tvrdi, našeg radnika učinilo konkurentnijim u odnosu na radnike u Češkoj koji imaju veću neto platu, ali i mnogo manje doprinosa.

Radnicima u Češkoj je bruto plata ista kao i radniku u Srbiji, ali oni u Češkoj nose kući više para, a manje daju državi i manje daju penzionom fondu koji je "rupa bez dna".

"Nismo mi jedini koji smatraju da bruto plate u javnom sektoru treba da idu dole za 25 odsto. Ako bi bili smanjeni i nameti na plate sa 65 na 40 posto, vi ste tu jedan deo tog smanjenja takođe uračunali", rekao je Korunoski i dodao da se sa smanjenjem nameta na plate smanjuju i nameti na penzije.

Ipak, kako je kazao, osnovni uslov svega toga je drastično jeftinija državna uprava. "Moramo imati mnogo jeftiniju državnu upravu i na kraju će i gradjani plaćati manji porez", dodao je on.

Ako ne dođe do ovih ušteda, sledi nam bankrot, naveo je Korunoski dodavši da nije izvestan nikakav privredni rast, koji bi nekako uspeo da anulira budžetski deficit. "Jedino ako bruto nacionalni dohodak raste po stopi većoj od budžetskog deficita, postoje šanse da mi vraćamo dugove, a i onda je šansa tanka", smatra Korunoski.

To bi, kako je objasnio, trebalo da znači da rast našeg bruto proizvoda treba da bude 10 odsto godišnje, a to ni Kina nema u ovom trenutku.

"Ako ne smanjimo deficit, u jednom trenutku kamate će biti takve da će to biti smešno. Kao što se desilo sa Grčkom - kamata je bila 25 odsto na godišnjem nivou, potom je došao bankrot i plate su na kraju smanjene za 40 odsto", naveo je Korunoski.

On je ocenio da je situacija mnogo gora ako bankrotirate, pa onda smanjujete fond plate, nego da smanjujete plate i izbegnete bankrot, što znači da je bolje 25 odsto sad, nego 40 posle bankrota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: