"Radnička prava nisu na ulici"

Vlada je dala sve od sebe da se postigne dogovor o Zakonu o radu, ali će nakon odluke sindikata da napusti pregovore, "preseći" i preuzeti svoju ustavnu ulogu.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 12.07.2014.

11:43

Default images

To je danas izjavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vulin je poručio sindikatima da se borba za radnička prava ne ostvaruje na ulici i da se protestima ne otvara ni jedno radno mesto, niti privlače investitori. Odgovarajući na pitanja novinara, prilikom posete Obrenovcu, Vulin je rekao da su sindikati i poslodavci imali primedbe na tekst zakona o radu i taj zakonski nacrt je usaglašen u 72,4 odsto pojedinosti, ali tamo gde nije mogao da se podstigne dogovor, nije se postigao, zbog čega je država morala da preseče.

"Nemojmo od ovoga da pravimo sukob. Poslodavci i sindikati nisu uspeli da se dogovore. Država je preuzela svoju ustavnu ulogu i presekla tamo gde se nisu dogovorili", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, predstavnici sindikata nisu uspeli da kažu u vezi sa čim su nezadovoljni.

"Do juče je bio problem prošireno dejstvo kolektivnog ugovora. Vlada Srbije, prvenstveno premijer, uspeli su da ubede poslodavce da to prihvate. To odjedanput nije dovoljno i problem je minuli rad", preneo je Vulin i zapitao: "Šta će biti sledeće?"

Ministar rada je istakao da podržava sindikate i njihovu borbu za radnička prava, ali da ih upravo zato moli da povedu računa da eventualnim protestima i postupcima, koji mogu da vode ka destabilizaciji, ne uznemire tržište, spreče investicije i ne učine ništa što bi moglo da oteža svakodnevni život radnika u Srbiji.

"Ovaj zakon to olakšava. On je na strani i radnika i poslodavaca. Nema smanjenja zarada i gubitka radničkih prava i pitanje je u čemu je sada problem", predočio je Vulin.

Ministar rada je ocenio da su sindikati pogrešili što su napustili razgovore o novom zakonu o radu, dodavši da je novi zakon od sada važećeg, po kojem, kako je rekao, "u poslednih 10 godina otpušteno više od 510.000 ljudi". "Ako je trebalo da protestuju, tada je bila odlična prilika", ocenio je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: