Sindikati odlučuju: Idemo na ulicu?

Reprezentativni sindikati su nakon sastanka o izmenama Zakona o radu, najavili da će sutra doneti odluku o definitivnom napuštanju pregovora i protestima.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 10.07.2014.

15:52

Default images

"Naši predstavnici napustili su sednicu Radne grupe jer se našlo na stolu nešto što nije dogovoreno. Doneli su i nove predloge", rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata (S S S S) Ljubisav Orbović za Tanjug

On je naglasio da će sutra na zajedničkoj sednici predsedništva S S S S i UGS Nezavisnost biti doneta odluka o napuštanju pregovora o Zakonu o radu i organizovanju protesta i demonstracija.

Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajović je agenciji Beta rekao su predstavnici dva reprezentativna - SSSS i Ujedninjenih granskih sindikata "Nezavisnost", bili danas na sednici Radne grupe za izradu izmena Zakona o radu, ali su je napustili jer nisu mogli da prihvate nove ponude Ministarstva rada.

Po rečima Mihajlovića, za sindikate su neprihvatljivi ponuđeno rešenje za prošireno dejstvo koletivog ugovora, i to što je Ministarstvo rada ostalo pri stavu da se plate smanjuju, iako sindikati insistiraju da plate nisu predmet razgovora o izmenama Zakona o radu.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) "Nezavisnost", Branislav Čanak rekao je agenciji Beta da je "skoro izvesno" da će narednih dana biti doneta odluka o organizovanju protesta radnika zbog neprihvatljivih izmena Zakona o radu.

"Izmene koje se odnose na primenu proširenog dejstva kolektivnog ugovora, koje je predložio premijer Srbije Aleksandar Vučić, nisu prihvatljive za reprezentativne sindikate", kazao je Čanak.

Obnavljanje rada Radne grupe za izmene Zakona o radu sinoć su, nakon sastanka s premijerom, najavili ministar za rad Aleksandar Vulin, predsednici reprezentativnih sindikata Ljubisav Orbović i Branslav Čanak, i predsednik Unije posldavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Predsednik S S S S Ljubisav Orbović je rekao da smatra da postojeneke šanse da se na sastanku Radne grupe dodje do rešenja u vezi sproširenim dejstvom kolektivnog ugovora, i ukazao da sindikati nećeodustati od toga da "zarade ne mogu u ovom momentu biti tema razgovora".

Vulin: ZOR će omogućiti lakše zapošljavanje

Ministar rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da će izmene Zakona o radu omogućiti lakše zapošljavanje a ne otpuštanje radnika.

"Ovo nije zakon za otpuštanje, ovo je zakon koji će omogućiti lakše zapošljavanje. Ovo je zakon koji se ne odnosi samo na one koji rade već i na one koji ne rade, da se lakše zaposle", rekao je Vulin novinarima, u pauzi okruglog stola "Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu", koji je organizovalo Ministarstvo za rad.

Masovnog otpuštanja neće biti, rekao je Vulin, i naglasio da zaposleni neće biti otpušteni zbog ovog zakona, već ako im propadne firma.

On je podsetio da je na sinoćnjem sastanku sa premijerom Aleksandrom Vučićem i liderima sindikata na temu izmena Zakonu o radu, postignut dogovor o konkretnom predlogu, o čemu su danas raspravljale radne grupe.

"Postigli smo dogovor o konkretnom predlogu o čemu su danas radne grupe razgovarale. Odgovor moramo sačekati, da se o predlogu izjasne radne grupe", rekao je Vulin.

Upitan da prokomentariše izjavu Branislava Čanka, da je rok da se postigne dogovor još nedelju dana, Vulin je rekao da razloga za ucenu nema.

"Nema razloga da se ucenjujemo. Vlada Srbije pokazuje veliko strpljenje i poštovanje prema učesnicima u dijalogu. Nema razloga da bilo ko daje bilo kakve rokove, da nam preti na bilo koji način. Ja to i ne shvatam kao pretnju. Shvatam da je to postavljanje rokova kojima suštinski nema mesta", rekao je Vulin.

Na pitanje do kada će se čekati, i kada bi zakon mogao da se nadje na sednici vlade, Vulin je rekao da očekuje da će se to desiti vrlo brzo.

Vulin je rakao da su reprezentativni sindikati pozvani ali da ne zna zašto nisu došli, ukazavši da oni koji danas nisu došli propuštaju priliku da utiču na rešenja koja mogu da se donesu dogovorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: