Radulović:Izbori bi zakočili zakone

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da bi održavanje parlamentarnih izbora zaustavilo donošenje pojedinih ključnih zakona.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2014.

16:51

Default images

Kako je rekao, neusvajanje tih zakona bila bi "poruka da vlada nije na kursu reforme".

Radulović je istakao da se na tome da li će izmene Zakona o radu, kao i drugi ključni zakoni, kao što su zakoni o privatizaciji i stečaju, ući u skupštinsku proceduru, testira reformski kapacitet ove vlade.

"Mislim da ovi zakoni treba da se donesu, da nam oni daju osnov da uđemo u dalje reforme i da konačno završimo sa većinom njih u 2014. kako bi već od 2015. i nadalje mogli da osećamo i veći privredni rast i lagalni rast životnog standarda", istakao je on u izjavi Tanjugu.

Prema rečima Radulovića, ako izbori budu sada raspisani, to znači da ti zakoni neće biti usvojeni, kao i da neće moći da funkcioniše Tranzicioni fond namenjen radnicima preduzeća u restrukturiranju.

Ministar je podsetio i da javna preduzeća imaju rok da do 25. januara dostave poslovne planove za ovu godinu, da je rok za to bio kraj prošle godine, ali da to, zbog neodgovornosti rukovodstava tih preduzeća, nije urađeno.

"Imamo veliku neodgovornost unutar javnih preduzeća, koja izgleda smatraju da ministarstvo ne mora da se sluša. Pošto do sada nisu morali tako da rade, nego je bila jedna velika neodgovornost oko toga da to tako može da se nastavi, i da mogu čak neka od njih da dobijaju subvencije, dok nisu napravili poslovne planove", naveo je Radulović.

"Ministarstvo privrede to više neće dozvoliti, moraju da se rade poslovni planovi. Iz tih poslovnih planova, takođe, tražimo da se izbace troškovi marketinga, sponzorstava, svi troškovi za reprezentaciju. Da kad se prave neke investicije, da se vidi kolika je investicija, koje benefite očekujemo od nje", precizirao je on.

Radulović je kao primer neodgovornosti oko ispunjavanja obaveza u pogledu poslovnih planova naveo Jat, koji se još nalazi u procesu transformacije, i Železnice Srbije.

"Tražite subvencije od države, i to velike subvencije, a niste nikakav plan napravili za narednu godinu, niti imate odgovore na to zašto neki projekti stoje, zašto se ne vrši restrukturiranje gde je to potrebno", naveo je Radulović govoreći o Železnicama.

On je rekao i da je u okviru predloga Ministarstva privrede o smanjenju nameta na rad, koji je podnet vladi u oktobru prošle godine, bilo i ukidanje doprinosa na zdravstveno osiguranje, odnosno da se zdravstvo finansira iz budžeta i da svi građani Srbije imaju zdravstveno osiguranje.

Radulović je naveo i da u okviru tog predloga postoji plan kako da se ta sredstva nadomeste u budžetu, ali da ne može da iznese detalje, jer o tome treba da se razgovara unutar vlade. Takođe, unutar tog paketa poreske reforme, je i reforma sistema socijalne zaštite, kako bismo prešli na univerzalnu socijalnu zaštitu po porodici, rekao je on.

"Postoji finansijski plan koji bi mogao sve to da finansira. Međutim, zbog procene da je to previše rizično, vlada nije prihvatila taj predlog", naveo je Radulović.

On je naglasio i da predlog o ukidanju doprinosa na zdravstveno osiguranje ne treba mešati sa njegovom izjavom da svi radnici, sve dok su zaposleni u nekom preduzeću, moraju da imaju overene zdravstvene knjižice.

"Naplatu doprinosa ne treba voditi preko leđa zaposlenih i preko leđa radnika. To je posao Poreske uprave, ona treba da naplaćuje te doprinose od preduzeća, ili ako preduzeća nisu to u stanju, da se preko stečajnog postupka rešava njihov status", rekao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: