Šta za Srbiju znači Južni tok

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je Srbija počela investicioni ciklus u energetici u okviru kojeg će u narednih 8 godina biti uloženo oko 10 milijardi evra.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 11.07.2013.

11:16

Default images

Dačić je na otvaranju konferencije o gasovodu Južni tok koja se održava u hotelu "Hajat" u Beogradu, rekao da će u okviru tih investicija započetih pre dve godine tri milijarde evra biti uloženo u naftni sektor, dve u gasni i dve u oblasti obnovljivih izvora energije.

Dačić je istakao da se razvoj energetike Srbije zasniva na partnerskim odnosima s ruskim Gaspromom s kojim se realizuje projekat Južnog toka.

"Gasovod Južni tok omogućiće razvoj privrede Srbije, bolju investicionu klimu, povećaće uposlenost gradjana", istakao je premijer Dačić.

On je kazao da će srpskim delom Južnog toka 2016. prolaziti 11,8 milijardi kubnih metara gasa, 2021. godine 36 milijardi, a 2025. godine 40 milijardi kubnih metara gasa.

Završetkom Južnog toka, druge faze podzemnog skladišta u Banatskom Dvoru i novog skladišta u Itebeju Srbija će postati značajan faktor u obezbedjivanju energetske stabilnosti u regionu.

On je kazao da će Vlada Srbije ispuniti sve obaveze preuzete energetskim sporazumom sa Rusijom.

"Gasovod Južni tok biće oslonac i podrška zajedničkoj evropskoj budućnosti svih zemalja kroz koje prolazi", istakao je Dačić.

Vlada Srbije u proteklih 10 meseci najviše je uradila na realizaciji projekta Južni tok koji će učiniti da Srbija postane lider u sektoru gasa u regionu, izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Podsetivši da je kao ministar energetike često trpela kritike da ne lobira za ruske interese, Mihajlović je istakla da ova vlada lobira pre svega za srpske interese, a da će gasovog Južni tok Srbiju učiniti ekonomski prosperitetnijom i konkurentnijom.

"Bez energetske infrastrukture nema ekonomskog oporavka, razvoja, dolaska investitora, unapredjenja konkurentnosti", naglasila je Mihajlović na konferenciji o Južnom toku.

Ona je istakla da je cilj vlade povećanje konkurentnosti srpske privrede što se može ostvariti divesifikacijom u snabdevanju gasom a kroz izgradnju Južnog toka i gasovoda izmedju Srbije i Bugarske.

Govoreći o planovima u energetskoj politici ona je rekla da je pored realizacije projekta Južni tok, plan da se aktiviraju i domaće kompanije koje će raditi na izgradnji tog projekta, da se pokrene industrija koja koristi gas, što podrazumeva investicije od 300 miliona evra i otvaranje 6.000 novih radnih mesta.

U planu je, kako je Mihajlović istakla, izgradnja gasnih elektrana i nastavak gasifikacije Srbije. Ona je izrazila nadu i u realizaciju kraka Južnog toka ka Republici Srpskoj i Makedoniji, što će pomoći da Srbija bude vodilja u regionu u gasnom sektoru.

Ona je podsetila na energetski sporazum izmedju Srbije i Rusije, kao i na potpisivanje dugoročnog gasnog sporazuma prošle godine, što sve treba da obezbedi energetsku stabilnost i sigurnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: