Zašto niko ne kupuje pšenicu?

Žetva pšenice u Srbiji je u punom zamahu a problemi u vezi sa formiranjem cene hlebnog žita se nastavljaju.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 06.07.2013.

12:00

Default images

Tako da znatnije količine još nisu otkupljene od proizvodjača, izjavio je sekretar Udruženja poljoprivrede u Privrednoj komori Vojvodine (PKV) Đorđe Bugarin.

Zbog posledica prošlogodišnje suše velika je ponuda nove pšenice, jer je to prvi ozbiljniji novac koji dolazi poljoprivrednicima u toku godine, ali je protekla dva dana na novosadskoj Produktnoj berzi evidentirana prodaja simbolične količine i to po cenama od 14,5 do 16,5 dinara za kilogram, bez PDV, rekao je Bugarin.

On smatra da tržište pšenice u našoj zemlji nije zaživelo jer država nije uradila ništa do sada da pokuša da ga oživi. Napomenuo je da još nije prihvaćen zahtev poslovnog udruženja Žitovojvodina da industrijskim mlinovima budu omogućeni krediti po povoljnim uslovima, kako bi ta žitomlinska preduzeća mogla da kupe ozbiljnije količine pšenice od proizvodjača.

Oni će se u ovom trenutku verovatno zadovoljiti onim količinama koje će dobiti od proizvodjača u okviru robne razmene za impute koje su im obezbedjivali u proizvodnji pšenice, ocenio je Bugarin.

Podsetivši da je PKV predložila da Republička direkcija za robne rezerve, koja bi trebalo da podstakne tržište pšenice, kupi 150.000 tona po ceni ne manjoj od 20 dinara za kilogram bez PDV, Bugarin je istakao da bi to obezbedilo pokrivanje troškova proizvodnje i minimalnu akumulaciju.

Po tom pitanju ništa do sada nije uradjeno, kazao je on i izrazio sumnju da bi, imajući u vidu trenutne ekonomske prilike i rebalans republičkog budžeta, najave iz resornog ministarstva o eventualnoj ceni novog hlebnog žita od 20 do 24 dinara mogle da budu ostvarene.

Nepovoljnu situaciju našim proizvodjačima pšenice dodatno pogoršavaju mere Makedonije o ograničavanju uvoza srpske pšenice i brašna u tu zemlju, rekao je Bugarin i napomenuo da su naši susedi ponovo prekršili i CEFTA sporazum i svoje obećanje da to neće činiti.

Mislim da je krajnje vreme da Vlada Srbije donese recipročne mere koje će pogoditi ciljano najveću grupu njihovih proizvođača, rekao je Bugarin. On je upozorio da od takvih mera makedonske strane značajne štetne posledice trpe mlinska industrija i poljoprivredni proizvođači u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: