Dobitnici sredstava iz fondova EU

Objavljena su imena kompanija - dobitnika sredstava iz fondova Evropske unije za finansiranje inovacija i razvoja.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.06.2013.

14:01

Default images

Imena su obajvili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Žarko Obradović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer.

Osamnaest kompanija iz cele Srbije, od kojih polovina posluje u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija, dobiće ukupno 2,1 milion evra iz Programa ranog razvoja i Programa za sufinansiranje inovacija.

"Veoma sam ponosan što imamo veliki broj podnetih prijava, a naročito mi je drago što najbolje ideje dolaze iz različitih krajeva Srbije", rekao je Obradović prilikom objavljivanja rezultata konkursa u Beogradu.

On je dodao da ideje dobitnika imaju veliki potencijal za komercijalizaciju i uspeh na tržištu i pozvao sve kompanije u Srbiji koje planiraju inovacije da konkurišu za sredstva iz pretpristupnih fondova EU.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer istakao je da u Srbiji privatni sektor, a ne javni, treba da otvara radna mesta, kao i da zemlji trebaju reforme i investicije.

"Srbiji trebaju dve stvari - strukturne reforme i investiranje u sopstveni potencijal. Vi ste taj potencijal Srbije", istakao je Dežer u obraćanju dobitnicima konkursa.

On je dodao da je program za podršku inovacijama u Srbiji pokrenut pre osamnaest meseci u saradnji sa Svetskom bankom, kao i da je EU uložila ukupno 67 miliona evra za podršku preduzećima u Srbiji.

Prema rečima šefa Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lua Brefora, jedan od glavnih razloga za uspeh programa za investicije u Srbiji je učešće nezavisne međunarodne Ekspertske komisije u odlučivanju o dobitnicima sredstava.

"Posle skoro dve godine sprovođenja programa možemo objektivno proceniti da je on uspešan, i da u Srbiji ima jako puno inovativnih preduzeća. Ove kompanije su budućnost Srbije", rekao je Brefor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: