Srbija srlja ka bankrotu

Ukoliko kao država nastavimo da trošimo ovim tempom, to je siguran put ka bankrotu, kaže predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.05.2013.

09:53

Default images

Gostujući u Kažiprstu na B92 on je rekao da se odmah moraju preduzeti mere jer "ukoliko javni dug nastavi putanju ka nebu ne bi mogli da pokrijemo manjak u budžetu, ne bi mogli da se zadužujemo, ili bi morali da se zadužujemo po nekim većim kamatnim stopama, značajno bi pala proizvodnja i sve to bi prouzrokovalo veći bol nego zamrzavanje plata i penzija u ovom trenutku".

Prema njegovim rečima, fiskalni deficit umesto planiranih 3,6 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) premašiće u ovoj godini 5,5 odsto BDP-a, dok je javni dug već iznad 60 odsto, a nastaviće da raste tokom ove i u narednoj godini. Uspeh bi bio , kaže on, da se ove godine stigne bar do 4, 5 odsto BDP-a.

"Ukoliko budemo kasnili sa merama došlo bi do haotičnog smanjenja svih rashoda, plate i penzije padaće dole. Javne finansije se ne nalaze u dobrom stanju, deficit počinje ponovo da se povećava, samim tim i javni dug se povećava, i to je put koji je neodrživ", naveo je Petrović i upozorio da ukoliko se nešto odmah ne preduzme, javne finansije u Srbiji za šest do sedam meseci neće biti održive.

Petrović kaže da sada ima malo više razumevanja u vladi, u odnosu na optimizam u martu kada su iz vlade tvrdili da su javne finansije dobre.

"To nije bio dobar optimizam, jer smo mi upozoravali da se ide u lošem pravcu. Sada se vide i argumenti a tu su i brojevi koju ukazuju na stanje. Da su nas poslušali u martu možda bi neke mere već bile preduzete"

Kako kaže, paket mera koje je vlada pripremila krajem aprila nije dovoljan za stanje koje je Fiskalni savet identifikovao. Govoreći o o ceni propuštenih prilika zbog izostanka strukturnih reformi, Petović kaže da se upravo zbog toga Srbija stalno vraća u neko krizno stanje umesto da uđe u ozbiljne, reformske promene penzionog sistema, javnih preduzeća, zapošljavanja u javnom sektoru...

"Reforma javnog sistema je osnovna greška zbog koje imamo ovakvu situaciju. Da su se na vreme sprovele reforme ne bi moralo da se ponovo okreće ka kontroli penzija i plata. Morate nešto da uradite, da jednom progutate gorku pilulu da se ne bi ponavljalo loše stanje, i da biste imali dobre rezultate na duže staze".

Prema rečima predsednika Fiskalnog saveta, ne postoji potpuna politička saglasnost da se preduzmu mere, "horizont na kome se donose odluke kao da je bio skraćen".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: