Poštanska štedionica preuzima RBV

Vlada Srbije na današnjoj sednici donela je odluku da Poštanska štedionica preuzme Razvojnu banku Vojvodine.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.04.2013.

15:31

Default images

Prema rečima zvaničnika, štediše neće osetiti ovu transakciju i već od ponedeljka mogu slobodno da raspolažu svojim novcem.

Razvojna banka, pod tim imenom, broji svoje poslednje dane. Poštanska štedionica preuzima osigurane i neosigurane depozite, obveznice i kredite fizičkih lica, objašnjava pokrajinski sekretar finansija Zoran Radoman.

“I u ponedeljak nema Razvojne banke Vojvodine, odnosno neće poslovati kao RBV nego će svi deponenti i štediše imati svoje račune otvorene u Poštanskoj štedionici. Bitno je reći da štediše neće ni osetiti ovu transakciju, moći će slobodno da raspolažu svojim sredstvima“, kaže Radoman.

Na isti način Poštanska štedionica krajem oktobra prošle godine preuzela je depozite Nove Agrobanke, ali i radnika te banke. S Razvojnom bankom to neće biti tako. Ipak, to ne znači da će se na birou naći novih 500 novih nezaposlenih, dodaje Radoman.

“Poštanska štedionica neće preuzimati zaposlene nije iskazala potrebu za time, zbog toga je napravljen socijalni program za radnike RBV-a i oni će dobiti minimum 300 evra po godini“, najavljuje on.

“Znatno manji broj će ostati bez posla s obzirom da će 27 ljudi preći da radi u Razvojnom fondu Vojvodine, a da će Razvojna banka u stečaju preuzeti verujem više od 150 zaposlenih“, očekuje Radoman.

Iako je Sindikat radnika Razvojne banke Vojvodine svojevremeno na ulicama Novog Sada protestovao jer će većina njih gašenjem banke ostati bez posla, sindikalni lideri već dva dana ne odgovaraju na pozive B92. Nezvanično saznajemo da su baš oni ti koji će svoja radna mesta sačuvati, odnosno preći u Fond.

Prodekan za međunarodnu saradnju Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić smatra da potez države da Poštanska štedionica preuzme Razvojnu banku predstavlja način da se očuva finansijska stabilnost i poverenje.

“Osigurani su uglavnom od fizičkih lica, i to je po zakonu do 50 hiljada evra i po zakonu koji je država donela. Od neosiguranih depozita to su ulagali gradovi, opštine, ali opet nešto što bi ušlo po drugoj varijanti, da se nije ovo desilo, u stečajnu masu bi udarilo na likvidnost i stvorilo lančane probleme“ , ocenjuje on.

“Prema tome, verovatno da je ovo u datoj situaciji i problemu koji postoji, predstavlja suočavanje s problemom i jedno optimalno rešenje, rekao bih koje ne uzdrmava dalje događaje na tržištu“, kaže Grubišić.

Pre nego što se nađe na tržištu, nepokretna imovina Razvojne banke Vojvodine, tj. većina zgrada, biće preneta u Fond za razvoj Vojvodine, a manji deo u Razvojnu banku u stečaju. Ta imovina treba što pre da se pretoči u novac, koji bi bio uložen u privredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: