Kovin: Od 500 do 700 mil. € za TE

Ministarska energetike Zorana Mihajlović kaže da postoje zainteresovani investitori za gradnju termoelektrane u Kovinu, vredne između 500 i 700 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 03.04.2013.

18:34

Default images

Kako je danas objavljeno na sajtu Ministarstva (merz.gov.rs), prilikom obilaska Rudnika "Kovin" koji ugalj vadi iz Dunava, za realizaciju te investicije potrebno je rešiti imovinsko-pravne odnose.

Mihajlovićeva je navela da se planira gradnja termoelektrane snage 300 megavata, koja bi bila značajna za energetski bilans Srbije.

"Gradnjom termoelektrane rešilo bi se i problem nezaposlenosti, jer je nezamislivo da u opštini koja ima 35.000 stanovnika, 10.000 bude nezaposleno", kazala je ona.

Mihajlovićeva je dodala da se što pre mora krenuti sa rešavanjem problema u Rudniku "Kovin" među kojima je jedan od najvažnijih teložnica uglja sitne granulacije, koja može da se zapali i dovede do ekoloških problema.

Prema njenim rečima, rukovodstvo koje je bilo na čelu rudnika prethodne tri godine nije na adekvatan način upravljalo tim preduzećem, pa zbog toga trpe i rudnik i opština.

Mihajlovićeva je radi bržeg i efikasnijeg rešenja najhitnijih problema pozvala je čelnike Rudnika "Kovin" da se krajem sledeće nedelje sastanu.

Direktor Rudnika "Kovin" Ivica Žarkov kazao da je to privredno društvo za podvodnu eksploataciju uglja tri godine u restrukturiranju, što nepovoljno utiče na poslovanje.

On je naglasio da je taj rudnik jedinstven u svetu po načinu eksploatacije, jer sa 40 metara dubine iz Dunava vadi lignit.

Prema rečima Žarkova, za rešenje poblema tog preduzeća potrebno da uđu u veliki sistem, što bi omogućilo da se iskoriste svi potencijali kopa, od velikih polja na kojima su naslage uglja do iskorišćenja sitne mase uglja za briketiranje.

Žarkov je naveo da Rudnik "Kovin" ima desetine hiljada tona uskladištene, a neiskorišćene sitne mase uglja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: