Arapi u Srbiji: Od pustinje do oaze

Čim se potpiše ugovor između Srbije i kompanije Al Dahra, stručnjaci će početi sa izgradnjom savremenog sistema za navodnjavanje na srpskim oranicama.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2013.

20:53

Default images

Prema rečima vodećih ljudi Al Dahre, irigaciona mreža trebalo bi da bude postavljena u roku od šest meseci.

Po tom tempu, za dve do tri godine, prinosi na poljoprivrednom zemljištu koje će biti dato u zakup partnerima iz Emirata biće duplirani.

Na zajedničkom poslu Al Dahre i Srbije biće zaposleno oko 2.000 ljudi, a iz Emirata poručuju da neće biti otpuštanja sadašnjih radnika.

Novosti pušu da će u Srbiji biti primenjen sistem koji je u Egiptu od pustinje napravio pravu oazu, tako da će u našoj državi biti mnogo lakši posao da se drastično uvećaju prinosi. Potpredsednik Al Dahre Kalim Abdula veruje da će partnerstvo biti uspešno za obe države:

"Tehnički timovi su već u Srbiji i pripremamo se za posao. Spremni smo po potpisivanju sporazuma da počnemo sa izgradnjom sistema. Otvoreni smo i za nova ulaganja u budućnosti. Vrlo nam je važna saradnja i sa lokalnim proizvođačima hrane, jer oni proizvode veći deo hrane u Srbiji. Naši poslovi doneće ekonomsku korist Srbiji jer će znatno da se poveća izvoz hrane i da se smanji deficit".

Prema predugovoru koji je sa predstavnicima „Al Dahre“ potpisao prošlog meseca ministar finansija Mlađan Dinkić, vodeća agroindustrijska kompanija iz UEA investiraće ukupno 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava u Srbiji, u okviru zajedničkog ulaganja.

Al Dahra će 100 miliona evra investirati u sisteme za navodnjavanje oko 14.000 hektara zemlje kako bi se podigla produktivnost proizvodnje. Još 100 miliona biće uloženo za preuzimanje udela u osam kombinata u kojima će Srbija sa 20 odsto ostati suvlasnik.

U Abu Dabiju su potvrdili da nameravaju da investiraju i u izgradnju novih fabrika za preradu hrane, skladišta i pančevačku luku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: