Uskoro 2 aukcije trezorskih zapisa

Naredna sedmica donosi dve aukcije trezorskih zapisa, i to ročnosti 53 nedelje u vrednosti 10 milijardi dinara, i ročnosti tri meseca od tri milijarde dinara.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 08.02.2013.

13:14

Default images

Prema oceni tima za ekonomska istraživanja Hypo Alpe Adria banke, na ovim aukcijama je moguć nastavak trenda smanjenja prinosa na zapise, imajući u vidu trenutno nisku averziju prema riziku u svetu i uglavnom obezbeđeno finansiranje potreba države.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potvrdio je da će Vlada početi u maju pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom aranžmanu.

Najavljivanje početka pregovora za maj, koji su prvobitno bili planirani za početak 2013. godine, obrazloženo je potrebom da se dobiju ekonomski podaci za prvi kvartal 2013, (naročito fiskalni podaci) kako bi se stekla adekvatna osnova za ove pregovore.

Istovremeno, postojeća niska averzija prema riziku u svetu, moguće, ostavlja prostor da se jedan deo potreba za finansiranje države obezbedi emisijom evroobveznica na stranom tržištu duga, i to pre eventualnog postizanja sporazuma sa MMF-om.

Tako je moguća emisija sedmogodišnjih evroobveznica u vrednosti od jedne milijarde dolara (prema najavama, u prvom kvartalu 2013.) i 10-godišnjih evroobveznica u istoj vrednosti (moguće kasnije u toku godine).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: