"Na vladi nije bilo reči o kanalu"

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić kaže da se ideja o izgradnji kanala Dunav-Morava-Vardar nalazi u fazi pripreme tako da na vladi o tome nije bilo reči.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2013.

13:11

Default images

Mrkonjić je rekao da će se tek nakon što budu završene studije izvodljivosti znati da li će biti isplativa izgradnja tog plovnog kanala.

“Vlada o tome nije raspravljala, kada ideja o izgradnji projekta bude u fazi predprojekta onda ćemo na vladi o tome razgovarati”, rekao je Mrkonjić u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanja opozicije da li je na vladi doneta neka odluka o izgradnji kanala od Beograda do Soluna.

Mrkonjić je odgovarajući na pitanje LDP da li se radi o privatnom projektu predsednika Srbije Tomislava Nikolića i ministra Milana Bačevića, odgovorio da Vlada Srbije u svim velikim projektima radi zajedno i da je on kao ministar saobraćaja dao saglasnost da se radi na pripremama, kao i da u tome učestvuje sedam ministarstava.

“Dajte da damo ljudima da pripreme projekte, pa ćemo videti, a studija će da pokaže koliko je isplativo”, rekao je Mrkonjić na kritike opozicije da će se zemlja zbog izgradnje tog plovnog kanala nepotrebno zadužiti.

On je dodao da je u izradi tako velikih projekata posebno važno sve dobro pripremiti, od dokumentacije, idejnih projekata…

“Čovek koji predlaže novu ideju mora da je obrazloži gradjanima”, rekao je Mrkonjić i dodao da je i sam prošao kroz kritike kada je bilo reči o izgradnji koridora.
“Ista stvar je i sa kanalom, 100 godina se o tome razgovara i danas opet neko hoće da kaže da to ne valja - to nije tačno”, rekao je Mrkonjić koji je pozvao poslanike da ne bude opstrukcije, jer će se svakako i taj projekat, ukoliko se odmakne u pripremnim fazama, naći pred poslanicima u parlamentu, budući da u Skupštinu Srbije dolaze i mnogo manji projekti na potvrdu.

Ministar je rekao i da je važno pre svega toga očistiti srpske reke i da se otpočelo sa čisćenjem Dunava i da je to preduslov za korišćenje luka.

Poslanici LDP i D S S su zatražili objašnjenje da li je ministar rudarstva Milan Bačević, koji boravi u poseti Kinu, tamo otšao kako bi dogovorio uzimanje kredita za taj projekta u vrednosti od osam milijardi evra.

Poslanik LDP Kenan Hajdarević tražio je od ministra Mrkonjica da odgovori kao čovek koji je bio na svim sednicama vlade da li se razgovaralo o izgradni tog kanala i da li je vlada donela neku odluku o tome.

Poslanica D S S Donka Banović je rekla da je samo iz medija čula za inicijativu Bačevića o izgradnji kanala koji bi bio dug 655 kilometara i da bi to koštalo oko osam milijradi evra, što bi značilo još vehi dug i dužničku krizu u koju bi Srbija ušla.

Demokrate su upitale zašto se ulazi u nešto što je po mišljenju ekonomskih stručnjaka potpuno neisplativo, kako što se tiče potrebnog novca za izgradnju tako i za održavanje budući da je i plovni kanal Rajna-Majna u Nemačkoj, kako je rekao poslanik DS Konstantin Samofalov, na ivici rentabilnosti .

Samofalov je rekao i da bi takav kanal mogao dovesti u pitanje vodosnadbevanje dela Srbije, budući da bi više vode moralo da se preusmeri zbog potrebe plovnosti.

“Mnogo više me čudi da neko ko se bavio bezbednosću ne zna da država koja ima značajne infrastrukturne projekte kakav je južni tok ili kanal koji će se potencijalno izgraditi mogu značajno poboljšati bezbednost jedne zemlje. Možda se zalažete da stanu investicije i poslovi, ali miniranjem takvih projekta, nećete zaustaviti razvoj Srbije”, uzvratio je Samofalovu zamenik šefa poslanika SNS Zoran Babić.

U debatu se uključio i njegov stranački kolega - šef psolanika SNS Veroljub Arsić, koji je rekao da niko, pa ni predsedik Srbije, ni Bacević svojim potpisom ne mogu da zaduže Srbiju, već da sve mora da prodje kroz Skupštinu Srbije, a da će tome prethoditi i debate.

“Nemojte odmah kritikovati projekat, valjda su ministri tu da donesu nešto novo i Srbiju promene na bolje”, rekao je Arsić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: