Kinezi nas napuštaju, beže u Afriku

Nakon ukidanja viza, veliki broj kineskih državljana masovno je došao u Srbiju tražeći bolji život.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.01.2013.

11:49

Default images

Međutim, kako je zbog ekonomske krize promet opao, trgovci sa Istoka novo tržište pronalaze u Poljskoj, Južnoj Americi, Africi i sve više napuštaju Srbiju.

Procenjuje se da je početkom devedesetih godina u Srbiju došlo njih 10.000. I uglavnom su razvili dobar biznis, piše Blic.

Danas, međutim, govore da je kupovna moć u Srbiji toliko opala, da jedva uspevaju da izmire sve obaveze prema državi i sastave kraj s krajem, iako je poznato da rade od jutra do sutra.

"Došao sam u Beograd 2002. i počeo da se bavim trgovinom. Zakupio sam ovaj prostor u tržnom centru na Novom Beogradu, za koji plaćam visoku mesečnu zakupninu. Robu nabavljam iz Kine i prodajem po niskim cenama, ali u poslednje vreme ni to ne pomaže. Kriza u Srbiji je uzela maha, svi ljudi oko mene se žale", kaže Min Tao Jong iz gradića Vuhana u centralnoj Kini, koji iznajmljuje kuću u Pančevu, jer su "tamo cene niže". "Pre 15 godina stanje u Kini bilo je veoma loše. Prijateljica čula da može lepo da se radi u Beogradu sa garderobom i nas dve smo odlučile da pokušamo. Prodaja je išla odlično na početku pa sam svoj biznis proširila i povukla prvo sina pa muža", priča Sin Vim Jaa i pominje kako je kriza uticala na njihov posao pa se pre nekoliko godina muž vratio u Kinu.

Liu Ta Huiu Beograd je već 12 godina dom. Prošao je trnovit put dok nije ostvario ono zbog čega je napustio svoju zemlju. Na početku je radio kao prodavac za mesečnu platu, a sada drži restoran brze hrane na novom Beogradu.

"Supruga i ja smo ovde, a deca su nam u Kini gde ih čuvaju moji roditelji. Kada uporedim sa prošlom godinom, posao je znatno opao, a da ne pričam o vremnu kada smo trek došli u Beograd. Puno mojih rođaka se vratilo u rodno mesto, a neki su otišli i u Ameriku kako bi pokušali da pokrenu neki biznis", kaže Liu i dodaje kako će zbog teške situacije i njih dvoje uskoro napustiti Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: