Srbija

Utorak, 25.12.2012.

09:28

Struja poskupljuje do kraja marta

Ministarka energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović najavila da će struja poskupeti do kraja marta ali nije mogla da precizira u kom procentu.

Izvor: B92

Default images

"Poskupljenje struje i gasa će biti u prvom kvartalu sledeće godine. Pre određivanja nove cene moramo da uradio socijalne karte za socijalno ugrožene kupce koje će biti završene do kraja godine", rekla je Mihajlovićeva u emisiji Kažiprst na B92.

Ona ja naglasila da socijalne karte nisu rađene 12 godina a one su uslov za liberalizaciju tržišta.

"U januaru ćemo napraviti i novi tarifni sistem tako da oni koji troše više struje plaćaju više, dok oni koji troše manje ili su socijalno ugroženi plaćaju manje", kaže Mihajlovićeva.

Ministarka nije htela da licitira da li će energenti poskupeti pet ili deset odsto.

"Legitimno je da direktori javnih preduzeća izlaze u javnost i traže određeno poskupljenje. Ali procedura je jasna - javno preduzeće piše regulatornoj Agenciji, određuju se opravdani i neopravani troškovi i predlog poskupljenja se daje vladi na saglasnost. U svakom slučaju neće više EPS biti taj koji će imati gubitak zato što daje jeftiniju cenu", rekla je Mihajlovićeva, naglašavajući da poskupljenje sigurno neće biti u januaru.

Na pitanje zašto je EPS obezbedio 70 odsto potrebnih količina struje iz uvoza baš na tenderu u Republici Srpskoj, Mihajlovićeva je rekla da je to urađeno zato što je Srpska imala viškove i zato što je objavila tender.

"Do sada je EPS imao loš plan pa je interventno uvozio u januaru i februaru kada je struja znatno skuplja nego što je sada. Mi smo hteli da na najlakši i najefikasniji način obezbedimo dovoljne količine energije. Na taj način smo uštedeli 60 do 70 miliona evra."

Na pitanje da li poznaje vlasnika EFT-a Vuka Hamovića, bez koga, po nekim pričama, ne može ni da se uveze ni izveze struja iz Republike Srpske Mihajlovićeva je odgovorila da je poenta učešća EPS-a na tenderu da se nabavi električna energija bez posrednika.

"Vuka Hamovića sam videla na jednoj reviji ali ne vidim zašto je to važno. Ja se energetikom bavim dvadeset godina i stalno sam govorila da nam ne trebaju posrednici prilikom kupovine električne energije. Insistirala sam da se EPS direkto pojavi na tenderu. Uostalom EPS-ova direkcija za trgovanje će postati posebno preduzeće koje će moći na bilo kom kraju sveta da kupi struju", kaže ministarka.

Kada je u pitanju cena gasa Mihajlovićeva je rekla da je iz medija upoznata sa obaveštenjem koje je Srbijagas poslao svojim korisnicima i u kome ih obaveštava da će gas poskupeti u januaru.

"Gas kako i struja neće poskupeti u januaru, već do kraja prvog kvartala. Cena struje i gasa ne može da se dogovara van institucija. Možemo da postavimo pitanje Srbijagasu koja je cena štampanja tog obaveštenja. U svakom slučaju Ministarstvo energetike će rezgovarati sa regulatornom agencijom da vidimo da li su dobili pismo od Srbijagasa u kome traže veće cene. Poslaćemo preporuku javnim preduzećima da se ne unosi zabuna", navodi Mihajlovićeva.

Kada je u pitanju direktor Srbijagasa čiju smenu je ministarka tražila, Mihajlovićeva je rekla da je po koalicionom sporazumu Bajatović bio izbor SPS-a. Na pitanje da li to znači da je Bajatović dobro radio ili se radi o selekivnom odnosu, Mihajlovićeva je rekla da je aktuelna vlada pokazala da nema nikog jačeg od zakona.

"Videli smo to u slučaju Agrobanke, uhapšeni su i Dragin i Mišković. Vodi se postupak protiv Dulića. Mi u ministarstvu imamo tim koji radi na borbi protiv kriminala i korupcije. I u toku su istrage ne sama poslovanaj Srbijagasa, već i EPS-a i Elektromreže. Sve što budemo našli predstavićemo javnosti a rezultate ćemo proslediti tužilaštvu. I ja samo mogu da se nadam da će na sledećim izborima SNS biti još jača tako da ćemo imati dominantnu ulogu u postavljanju kadrova", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila i da će svi direktori javnih preduzeća biti ponovo izabrani na konkursu u junu 2013. godine. A na pitanje zašto su promenili direktore baš pre nego što je stupio na snagu novi Zakon o javnim preduzećima odgovara da je to moralo da se uradi jer su preduzeća bila u lošem stanju.

"Nisu svi postavljeni direktori partijski kadrovi. Direktor EPS-a je iz struke. Direktor Želaznica 20 godina radi u toj firmi. Ja sam uvek bila za konkurse. Ali i svi postavljeni direktori će opet biti u junu na konkursu, tada ćemo videti da li ima boljih. I nije samo pitanje biografije već i vizije šta taj direktor želi da napravi u tom preduzeću. Bez obzira šta je bilo u medijima, direktor Kolubare je pokrenuo nešto u tom preduzeću. Pre svega su zaustavljena javne nabavke koje su bile takve da je bilo favorizovanih. Svaki dan ministar dobija stanje u kolubari. ništa se ne krije, sve je transparentno", navela je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: