Region 0

26.05.2024.

20:35

Srbija i BiH uskoro potpisuju jedan sporazum: Šta smo još čuli na Sarajevo biznis forumu

Ove nedelje posetili smo 13. Sarajevo Business Forum (SBF) gde su zvaničnici, poslovni lideri, politički predstavnici i ekonomski stručnjaci iz regiona i sveta imali priliku da razgovaraju o ključnim ekonomskim temama.

Izvor: B92.net / M.V.

Srbija i BiH uskoro potpisuju jedan sporazum: Šta smo još čuli na Sarajevo biznis forumu
B92.net

Podeli:

SBF je trajao dva dana (22. i 23. maj) i uključio je niz panela, radionica i prezentacija na kojima se razgovaralo o različitim aspektima poslovanja i investiranja.

Prvog dana razgovaralo se o perspektivi članstva BiH u Evropskoj uniji, kao i o poslovnim uspesima.

U sklopu prvog panela govorilo se o aspektu oblikovanja regionalne politike prisustva Bosne i Hercegovine u EU kao i izazovima i mogućnostima procesa kandidatskog pristupanja. Tada je bivši predsednik Slovenije Borut Pahor istakao da države Zapadnog Balkana (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija) treba da sarađuju kako bi pokazale da su spremne za proširenje EU.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković podvukao je da je politička nestabilnost glavni razlog zašto ljudi napuštaju BiH.

"Nakon 13 meseci političkog dijaloga, osvojili smo status kandidata za ulazak u EU. Još uvek treba da definišemo okvire pregovora i rešimo nekoliko pitanja i zakona, a zatim pružimo političku stabilnost", rekao je on.

Drugim panelom "Investicioni i biznis uspesi" dobili smo uvid u strategije BiH za poboljšanje ekonomskih izgleda.

B92.net

"Pružamo subvencije i podsticaje, uključujući novi program koji nudi do 70.000 maraka podrške stranim ulagačima za osnivanje pravnih lica. Strategija razvoja FBiH fokusira se na povećanje konkurentnosti privrede putem inovacija, digitalizacije i obuke radne snage. Takođe, prioritet nam je privlačenje stranih investicija kroz poboljšanje poslovnog okruženja i investicijske podsticaje kao i razvoj malih i srednjih preduzeća uz finansijsku podršku i poslovno savetovanje", ukazao je ministar privrede kantona Sarajevo Zlatko Mijatović.

"U narednim danima potpisujemo sporazum sa Srbijom o ulaganju u železnički koridor"

Drugog dana Sarajevo biznis foruma u fokusu je bila izgradnja železnica. U svom uvodnom izlaganju ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto je, između ostalog, naveo Srbiju kao "primer šta može napraviti moderna infrastruktura za celu ekonomiju".

"Železnice u potpunosti mogu da transformišu ekonomiju BiH i ne treba da idemo daleko da vidimo šta to znači za našu zemlju. Imamo u susedstvu, u Srbiji ili Hrvatskoj, kao primer šta može moderna infrastruktura da napravi za celu ekonomiju i naše građane. Moj zadatak je da ovo realizujemo i da pokažemo Vladama da se ne treba da se boje velikih računa koji dolaze s ovim investicijama", rekao je Forto dodavši da će Srbija i BiH u narednim danima potpisati međunarodni sporazum o zajedničkom ulaganju u železnički koridor koji će biti prvi takav dogovor integrisanja regije koja je dugo u stagnaciji.

shutterstock, Gayvoronskaya_Yana

"BiH je na vrhuncu investicija u auto-puteve, a sledeći veliki investicijski ciklus će biti u železnice. Potrebni su modeli finansiranja i politička volja za realizaciju ovih projekata, što će biti ključni korak za ekonomiju", kazao je Forto.

Potreban veći fokus na digitalnu transformaciju

Na četvrtom panelu bilo je reči o digitalnoj transformaciji. Iako je BiH 2006. godine krenula u regulisanje zakonodavstva koje predviđa digitalno potpisivanje, nažalost, nije uradila mnogo.

Zaključeno da je digitalna transformacija ključna za ekonomski rast i razvoj Bosne i Hercegovine, te da su potrebni konkretni koraci i strateška ulaganja kako bi se ostvarili željeni ciljevi.

S poljoprivrede na turizam

Za sami završetak održan je Panel "Perspektive razvoja turizma s posebnim osvrtom na turizam i franšize".

Jasmin Mehić, direktor ZOI '84 rekao je da je turizam strateška industrija u BiH mada su tek na početku njenog razvoja.

"Moramo da brendiramo našu destinaciju kao celogodišnju i da omogućimo prelaz s poljoprivrede na turizam. Potrebno je podstaći lokalne poslovne subjekte da se više okrenu turizmu", zaključuje Mehić.

Shutterstock/Boris Stroujko

Nakon panela održana je Investicijska konferencija u turizmu: Predstavljanje projekata i umrežavanje za vlasnike projekata i investitore, nakon koje je predstavljena studija "Ulaganja u turizam u BiH'" koja je pružila pregled potencijala za ulaganje u turistički sektor u BiH.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

23 h

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

6 h

Podeli: