Rusija odobrila kredit Srbiji

Rusija je odobrila Srbiji kredit od 800 miliona dolara za železničku infrastrukturu sa rokom otplate od pet godina, rekao je ruski ministar finansija Siluanov.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

16:18

Default images

Siluanov je precizirao da će kamata na taj kredit koji će biti na raspolaganju već ove godine, biti 4,1 odsto na godišnjem nivou, javljaju ruske agencije Ria Novosti i Interfaks.

Kredit će služiti za "infrastrukturne projekte: izgradnju novih pruga, obnovu, kupovinu lokomotiva i dr", objasnio je Siluanov. Predvidjeno je da u se u prvoj fazi projekta realizuje izgradnja i elektrifikacija drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo, rekonstrukcija šest deonica pruge na Koridoru 10 ukupne dužine 111 kilometara, i nabavka dizelmotornih vozova od ruske kompanije Metrovagonmaš.

Prema ranijim informacijama Ministarstva saobraćaja Srbije, druga faza projekta biće izgradnja 68 kilometara jednokolosečne pruge Valjevo-Loznica, a treća rekonstrukcija dela pruge Beograd-Bar, koji prolazi kroz Srbiju.

Ukupna vrednost projekta procenjena je na 920 miliona dolara, a Srbija će morati da obezbedi 15 odsto sredstava odnosno 120 miliona dolara. Predvdjeno je da u poslovima obnove železničke infrastrukture u Srbiji ruske kompanije učestviju sa 70 odsto, a srpske sa 30 odsto.

Ruska firma Zarubežstrojtehnologija, koja će biti nosilac poslova, registrovala je predstavništvo u Srbiji "radi koordinacije svih aktivnosti na otpočinjanju realizacije projekata".

Pregovori o ruskom kreditu Srbiji od milijardu dolara počeli su krajem oktobra 2009. godine. Do sada je, u 2010. godini povučen deo od 200 miliona dolara za podršku državnom budžetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: