Srbija

Nedelja, 05.02.2012.

14:47

Cvetković: Nemamo problem sa dugom

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da Srbija u ovoj godini neće imati problema sa javnim dugom i da će na vreme otplaćivati obaveze prema inostranstvu.

Izvor: Tanjug

Default images

On je poručio da aktuelna vlada neće povećavati PDV, ali i dodao da ne zna šta će učiniti nova vlada posle paralmenatarnih izbora.

Krajem januara nivo javnog duga iznosio je 43,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i Srbija ima prostora da se zaduži još milijardu evra, do granice od 45 odsto BDP-a, prema Zakonu o fiskalnoj disciplini, rekao je Cvetković.

Nivo javnog duga na kraju 2011. iznosio je 45,07 odsto BDP-a, rekao je Cvetković.

Premijer je objasnio da je javni dug ubrzano rastao od 2008. godine, zato što iz prethodnih privatizacija nije napravljena rezerva u budžetu, pa je njegova vlada morala da povećava deficit u budžetu da bi pomogla priverdi da prebrodi negativne efekte svetske krize.

Prethodnu krizu Srbija je dobro prebrodila sa manjim gubitkom rasta privrede, ali je morala da finansira deficit zaduživanjem u inostranstvu, kao što je izdavanje obveznica od ukupno milijardu dolara na stranom tržištu i zajmovima kod stranih finansijskioh institucija, podsetio Cvetković.

U toku 2012. godine vlada će nastaviti da izdaje trezorske zapise da bi mogla da finansira otplatu starih dugova, a ne da finansira budžetski deficit, objasnio je Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: