Hrvatska u EU šansa za izvoz Srbije

Ulazak Hrvatske u EU 2013. odraziti na njenu razmenu sa Bosnom koja je i za nu i za Srbiju važno tržište, kaže Goran Živkov, konsultant za poljoprivredu.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 25.12.2011.

14:49

Default images

“Bosanske mlekare sada nemaju izvozni broj za Evropsku uniju. One u Hrvatsku izvezu oko 60 miliona litara mleka godišnje, a posle 1. jula 2013. godine to neće moći. Te količine, koje nisu male, praviće pritisak da uđu u druge zemlje, pa i kod nas” , kaže Živkov.

Stručnjaci procenjuju da će se roba vredna oko 400 miliona dolara na nivou Cefte i dalje prodavati, ali pod drugim uslovima. Hrvatska sada, kao i Srbija i Bosna i Hercegovina, sa zemljama Cefte ima bescarinski režim uvoza i izvoza. Sa danom ulaska u EU, međutim, u slučaju Bosne prema Hrvatskoj aktiviraće se carine koje ona ima prema ujedinjenoj evropskoj porodici.

Posledica je da će hrvatski izvoz u Bosnu biti manje konkurentan, pa to otvara mogućnosti za Srbiju.

S druge strane, izvoz Srbije po hektaru u 2009. godini iznosio je samo 446 dolara i po ovom kriterijumu nalazimo se na apsolutnom začelju po količini izvoza po obradivoj površini u Evropi,u poređenju sa ostalim novim zemljama članicama EU, pa čak i Cefta partnerima.

Odnosno, samo nekoliko zemalja i to BiH, Albanija i Rumunija ostvaruju lošije izvozne rezultate.

Živkov ističe da suficit u izvozu poljoprivrednih proizvoda u Srbiji rezultat je najpre malog uvoza usled niskog standard i visokih carina, ali i dodaje da kada bi Srbija imala potrošnju povrća, čokolada, vina, sireva i drugih artikala, koji se po pravilu svuda uvoze, ne bi imali suficit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: