Vlada: Kasnimo, ali smo kvalitetni

Vlada Srbije izveštaj o izvozu oružja 2009. usvaja tek sada, ali tvrdi da je zakašnjenje opravdano jer su izveštaji "kvalitetnije" urađeni od drugih zemalja.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

13:33

Default images

Kako se navodi, to što se u izveštajima nalaze i podaci o realizaciji čini ih "kvalitetnijim u odnosu na izveštaje drugih zemalja, uključujući i neke zemlje Evropske unije".

"Dozvole se izdaju sa periodom važenja od godinu dana, a rok za dostavljanje podataka o realizaciji je 15 dana od dana relizacije dozvole ili isteka njenog važenja", navodi se u saopštenju i dodaje da se podaci o dozvolama izdatim u 2009. godini ne mogu prikupiti pre početka 2011. godine.

"To je razlog zašto se u 2011. godini usvaja izveštaj za 2009. godinu", navelo je Ministarstvo.
Na jučerašnjem predstavljanju regionalnog i nacionalnih izveštaja o izvozu oružja na Zapadnom Balkanu rečeno je da Srbija, prema izveštaju iz 2009. godine, najviše oružja izvozi u SAD, Irak, Italiju i Belgiju i da te zemlje čine oko 75 odsto ukupnog izvoza.

Podaci pokazuju da Srbija najviše naoružanja i vojne opreme uvozi iz Rusije, BiH, Francuske i Nemačke.

U strukturi srpskog vojnog izvoza dominara oružje i automatsko naouružanje kalibra 12,7 mm ili manje, dodatna oprema i posebno konstruisane komponente za njih.

Kako je navedno, tokom 2009. godine izdato je 360 dozvola za izvoz naoružanja i vojne opreme u ukupnoj vrednosti od 467,02 miliona dolara i 172 dozvole za uvoz naoružanja i vojne opreme u vrednosti od 111,26 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: