Srbija dobija naftu iz Aleksinca?

Srbija će do kraja godine raspisati tender za strateškog partnera Vlade Srbije u eksploataciji uljnih škriljaca u Aleksincu, kaže Oliver Dulić.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.11.2011.

13:05

Default images

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja je na međunarodnoj konferenciji o rudama Srbije u Beogradu kazao da postoji veliko interesovanaje rudarskih firmi iz Evrope, Rusije i SAD da uđu u starteško partnerstvo sa državom Srbijom na tom projektu.

On je podsetio i da je Vlada Srbije osnovala preduzeće koje će se baviti istraživanjem i eksploatacijom uljnih škriljaca iz kojih može da se dobije nafta. Kako je istakao, "u narednih 10 godina Srbiju očekuju investicije od oko tri milijarde evra u oblasti rudarstva, a eksploatacija uljnih škriljaca je jedan od projekata".

U tom periodu, naveo je Dulić, očekuje se otvaranje novih rudnika, modernizacija i revitalizacija postojećih rudnika i otvaranje novih radnih mesta.

'Planirano je da se do 2020. poveća učešće rudarske industrije sa dva na više od pet odsto bruto domaćeg proizvoda i da godišnji bruto prihod od rudarstva bude 2,3 milijarde evra", kazao je on.

Broj radnih mesta u rudarstvu trebalo bi da sa poveća 25.000 na 30.000 u narednih 10 godina.

Dulić je kazao da očekuje da će novi zakon biti usvojen za dve sedmice u Skupštini Srbije i dodao da bi do kraja godine trebalo da bude usvojena i startegija upravljanja mineralnim sirovinama.

Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva zkona je i zaštita životne sredine, ali i obezbeđivanje sigurnog snabdevanja industrijskih kapaciteta i tržište Srbije svim mineralnim sirovinama.

On je precizirao i da bi prema planovima ministarstva trebalo da budu otvoreni, pored ostalog, novi rudnik uglja Štavalj, kao i rudnik fosfata u Bosilegradu, navodeći da se očekuje i modernizuju velikog broj rudnika u Srbiji kako bi se koristile nasavremenije tehnologije za eksploataciju.

Razvoj rudarstva će, kako očekuje Dulić, omogućiti i ravnomeran regionalni razvoj, jer se ležišta minerala nalaze u nerazvijenim delovima Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

22 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: