Kartel osiguravača oštetio vozače

Zbog sklapanja zabranjenog sporazuma Komisija za zaštitu konkurencije novčano će kazniti 11 najvećih osiguravajućih kuća u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 14.10.2011.

01:01

Default images

Kako piše Blic, Upravni sud je potvrdio dva rešenja Komisije da je 2008. i 2009. postignut kartelski dogovor kojim je ometana konkurencija u oblasti obaveznog osiguranja vozila i kasko osiguranja za automobile kupljene na lizing.

Komisija je utvrdila da su osiguravajuće kuće imale iste troškove obaveznog osiguranja kome podleže svih milion i po vozila u zemlji. Vozači tako nisu imali mogućnost izbora jer su istu cenu imale svih 11 osiguravajućih kuća. Takođe, osiguravači su ukinuli i poklone osiguranicima i odloženo plaćanje premije osiguranja, što je bilo dodatno narušavanje konkurencije.

"Odlukom Upravnog odbora Udruženja osiguravača iz 2008. godine, osiguravajuće kuće su zaustavile i mogućnost naplate kasko osiguranja za više godina unapred. To je bilo direktno mešanje udruženja u politiku članica koju bi po zakonu trebalo da sprovode samostalno", kaže izvor Blica iz Komisije za zaštitu konkurencije.

On dodaje da je suština bila u dogovaranju uslova poslovanja koji je praktično vodio do dogovora o ceni .

Iako ne postoji računica koliko su oštećeni vozači, dobro obavešten izvor Blica kaže da su lizing kuće u vreme velikih akcijskih ili sajamskih prodaja odobravale popust na kasko i do 30 odsto.

S druge strane, cena obaveznog osiguranja u zavisnosti od tipa automobila kreće se između 6.323 i 15.696 dinara. Trenutna prosečna cena je 7.410 dinara, a kako tvrdi taj izvor, ranije je razlika među osiguravajućim kućama bila i do deset odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: