Kod države se zaradi 1.500 EUR više

To što bi većina građana Srbije, kako pokazuju mnoge ankete, pre želela da radi u državnoj firmi nego kod privatnika, nije nikakvo čudo.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.10.2011.

05:00

Default images

Naročito kad se imaju u vidu zvanični podaci da u državnoj službi mesečno može da se zaradi i do 12.000 dinara više nego kod privatnika.

Na godišnjem nivou bi, dakle, zaposleni u javnom sektoru mogao da zaradi 144.000 dinara, odnosno skoro 1.500 evra više od nekog kome je gazda privatnik.

Prosečne neto zarade u julu u javnom sektoru bile su 43.600 dinara, a u javnim preduzećima 52.600 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Sa druge strane, u Uniji poslodavaca Srbije kažu da je na polovini godine prosečna plata u privatnom sektoru iznosila oko 31.700 dinara. Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije kaže da u odnosu plata u privatnom i javnom sektoru već više godina traje ovakav odnos.

“Godinama upozoravamo da je razlika između ova dva sektora oko 30 odsto u zaradama, to nije malo. Zarade su kod privatnika opale zbog krize, a kad pogledate javni sektor, zbog poslednjih usklađivanja one su porasle“, kaže Rajić.

Portparol UPS-a kaže da “kao da imamo dve države, imamo javni sektor koji se upravlja prema populističkoj politici, i privatni sektor koji se ponaša prema pravilima tržišta“.

Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište smatra da je velika razlika u platama zapravo posledica različitih nivoa stručne spreme u ova dva sektora.

“U javnom sektoru je prosečna kvalifikaciona struktura viša. Problem je u stvari broja ljudi i broja poslova koje radi javni sektor kod nas, a ne bi trebalo da radi. Poslovi u javnom sektoru su takvi da zahtevaju viši nivo stručne spreme, ali treba reći i to da radnici u javnom sektoru na poslu provode mnogo manje vremena, nego oni koji su zaposleni kod privatnika, kaže Stevanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: