Šutanovac: Namenska zove nesvrstane

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac kaže da je Pokret nesvrstanih za Srbiju od vitalnog značaja i sa političkog i sa ekonomskog aspekta.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 06.09.2011.

17:31

Default images

On navodi da je "značaj verovatno najveći sa ekonomskog aspekta jer su tu verovatno i najveći kupci naših proizvoda, ne samo iz odbrambene industrije, već i poljoprivrede i drugih grana".

Šutanovac je razgovarao da delegacijama više zemalja koje su interesantne za saradnju u oblasti odbrane i za promociju odbrambene industrije Srbije.

"Reč je o zemljama u koje smo u proteklim godinama imali izuzetno veliki izvoz. Samo su Irak i Alžir u nivou 800 miliona dolara u proteklim godinama. Svakako da nam je želja da tu saradnju proširimo i na druge zemlje", rekao je Šutanovac.

On je precizirao da su predstavnici Ministarstva odbrane razgovarali sa delegacijama Čilea, Malezije, Indonezije, Šri Lanke, Kambodže, Iraka, Alžira, Vijetnama i drugih.

"Ovo je izuzetna prilika da promovišemo saradnju u oblasti odbramene industrije", rekao je Šutanovac i dodao da je u holu Palate Srbija postavljen štand na kome su predstvljeni prizvodi odbrambene industrije Srbije.

Kad je reč o Egiptu, ministarstvo odbrane zainteresovano je za dalje unapredjenje saradnje u oblasti odbrambene industrije, zajedničkih istraživačko-razvojnih projekata, proizvodnje naoružanja i vojne opreme, kao i modernizacije vojnih fabrika.

Srbija sarađuje sa državama, a ne sa pojedincima, tako da očekuje da će se uspostavljena saradnja u oblasti odbrane nastaviti i nakon smene prethodnog režima“, dodao je Šutanovac.

Postoje kontakti sa libijskim vlastima

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da postoje kontakti sa vlastima u Libiji, ali da dogovor o izgradnji bolnice po ugledu na Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu za sada stoji i da se čeka reakcija tamošnjih vlasti.
Prema njegovom mišljenju, Libiji je neophodna bolnica tog kapaciteta i te vrste.

"Razmišljamo i o slanju humanitarne pomoći. Sa druge strane, očekujemo rezoluciju UN o otvaranju mirovne misije i spremamo timove za pomoć libijskom narodu pre svega u oblasti zdravstva", rekao je Šutanovac.

Srpski ministar odbrane je u Libiji boravio krajem juna prošle godine kada je sa tadašnjim zvaničnicima razgovarao ne samo o saradnji u oblasti odbrane, vojno-tehničkoj saradnji i saradnji u oblasti vojne medicine, već i o saradnji u oblasti odbrambene industrije i drugim sferama.

Šutanovac je tada rekao da će između ostalog u toj zemlji biti osmišljen projekat vojne bolnice po ugledu na VMA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: