Niš: "Vind džet“ odleteo sa parama

Ni deset meseci posle sporazumnog prekida saradnje sa "Vind džetom", italijanska "lou kost" kompanija nije vratila Nišu dug od 5,2 miliona dinara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.08.2011.

00:03

Default images

Novac koji italijanski prevoznik duguje deo je depozita od 229.600 evra, koje je grad Niš uplatio pre početka realizacije sporazuma.

Kada je ugovor raskinut, iz depozita su namirena dugovanja grada, koji je po svakom letu zakupljivao 100 mesta u avionima. A suma od 48.322 evra, odnosno oko 5,2 miliona dinara, iznos je koji bi trebalo da bude vraćen Nišu.

Iako su pre nekoliko meseci u gradskoj vlasti tvrdili da ne sumnjaju da će novac biti uredno vraćen, deo depozita do sada još nije "doleteo" u nišku kasu. Dodatni problem koji komplikuje ceo slučaj jeste u tome što je, po ugovoru koji je grad potpisao, u slučaju spora priznata nadležnost suda u Katanji, pa će se i spor voditi po italijanskim zakonima. U međuvremenu je Gradskom javnom pravobranilaštvu dat nalog da od "Vind džeta" pokrene naplatu duga. Međutim, da li je tužba podneta, i kako će teći taj spor, nismo mogli da saznamo.

Gradski javni pravobranilac Miomira Dinić je na bolovanju, dok niko drugi nije imao ovlašćenja da govori na ovu temu. A u gradskoj kući nije bilo sagovornika iz kabineta gradonačelnika ili Gradskog veća koji bi nam odgovori na pitanje da li je podneta tužba protiv italijanske aviokompanije.

U međuvremenu, opozicione stranke u Nišu prozvale su gradsku vlast, ukazavši da je grad na ime subvencija prošle godine "Vind džetu" platio oko 1,1 milion evra. Ali, kako su javno konstatovali, to očigledno nije bilo dovoljno da se Nišu odmah vrati preostali deo depozita od 48.600 evra.

"Više od godinu dana upozoravali smo na posledice potpisanog ugovora sa 'Vind džetom', na milione dinara koji se bacaju, da je depozit uplaćen bez ikakvog osnova, i na činjenicu da je gradonačelnik priznao nadležnost italijanskog suda", navodi Bojan Jovanović, predsednik GO Nove Srbije.

On navodi da će "Gradsko javno pravobranilaštvo, s kojim se niko nije konsultovao prilikom potpisivanja ugovora, morati da tuži 'Vind džet' italijanskom sudu u Katanji, iako do sada nisu vodili međunarodne sporove".

Da je velika greška napravljena priznavanjem nadležnosti suda u Katanji, smatraju i u niškom LDP, i konstatuju da je grad trebalo da insistira na tome da se sporovi rešavaju pred našim pravosuđem. "Očigledno je da su Italijani mnogo spremniji ušli u ovaj posao", istakla je portaprol LDP-a Sanja Jefić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: