Italijani bi energetiku i saobraćaj

Dolazak premijera Italije Silvija Berluskonija i njegove delegacije mogao bi da rezultira i konačnim dogovorom Elektroprivrede Srbije i italijanskog Edisona.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2011.

00:07

Default images

Radi se, naime, o ulaganju u "Kolubaru B“, investiciji teškoj blizu milijardu evra.

Kako saznaje Blic, na samitu dveju vlada razgovaraće se i o snažnijim investicijama Fijata.

"Glavna tema razgovora predstavnika srpske i italijanske vlade biće ulaganja u energetski sektor. Ukoliko sve bude išlo po planu, moguće je da će upravo tokom posete Berluskonija biti potpisan predugovor Edisona i EPS-a o gradnji dva bloka termoelektrane u Kolubari B i njihovom upravljanju", kaže izvor iz Vlade Srbije. On dodaje da će biti reči i o daljem poslovanju Fijata, koji je nedavno promenio rukovodstvo te fabrike i na mesto dotadašnjeg direktora Đovanija de Filipisa postavio Antonija Čezarea Feraru.

Italijanska delegacija bi u Beograd trebalo da doputuje u petak do pola 11, za kada je zakazan svečani doček ispred Palate Srbije.

U kabinetu premijera Italije kažu da je prevashodni cilj ovog samita potvrda podrške Italije procesu približavanja Srbije EU, kao i nastavak ekonomske i industrijske saradnje dveju zemalja.

"Ova poseta nadovezuje se na strateško partnerstvo vlada Italije i Srbije potpisano u novembru 2009. godine. Naša želja je da Evropski savet do kraja godine dodeli Srbiji status kandidata za ulazak u EU i datum početka pregovora. Drugi aspekt samita je ekonomski", kažu u Berluskonijevom kabinetu.

Oni podsećaju da u Srbiji radi 200 italijanskih firmi, uz obim poslova vredan 2,4 milijarde evra.

"Zainteresovani smo za modernizaciju koridora 10, zatim za koridor koji bi povezivao Rumuniju, preko Beograda, s Jadranom, a time i sa Italijom, kao i izgradnju mostova, beogradskog metroa i osavremenjivanje pruge Beograd-Bar", rečeno je u kabinetu italijanskog premijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: