Srbija

Ponedeljak, 20.06.2011.

00:03

Lisovolik: Crveni karton za Dinkića

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik kaže da u Međunarodnom monetarnom fondu ne razumeju zašto se s predlogom decentralizacije žuri po svaku cenu.

Izvor: Politika

Default images

Lisovolik navodi da mu je nejasna žurba ako postoji prevelik rizik da se prekrše pravila fiskalne odgovornosti.

"Ako Ujedinjeni regioni Srbije ne mogu da čekaju do avgusta, onda bi sada parlamentu trebalo da predstave fiskalno neutralan predlog, odnosno onaj koji ne povećava manjak u državnoj kasi", napominje on.

Bogdan Lisovolik dodaje da "ako URS ima takav plan zašto onda on ne može sada biti predstavljen parlamentu i javnosti kao paket sa svim tim detaljima. Takođe, Fiskalni savet bi trebalo da dobije priliku da pogleda revidirani predlog i svoje ocene dostavi poslanicima".

"Razumemo da skupštinski kalendar može da bude vrlo popunjen, ali nalazimo se u novom svetu u kojem cena nepoštovanja pravila fiskalne odgovornosti može biti previsoka da bi se preko nje prešlo samo zbog proceduralnih razloga", kaže on.

"Uostalom, razmišljajte o svemu ovome kao o fudbalskoj utakmici. Skupština je postavila Fiskalni savet za sudiju kako bi političari poštovali nova fiskalna pravila. Fiskalni savet je predlogu URS-a dao crveni karton. Pravi odgovor URS-a bio bi da se vrati s boljim predlogom koji Fiskalni savet može da oceni zadovoljavajuće", naglašava predstavnik MMF-a u Srbiji.

On kaže da u Fondu poštuju činjenicu šo je URS prikupio 500.000 potpisa podrške decentralizaciji, ali dodaje da je očigledno da je javna rasprava na tu temu izostala što je od izuzetnog značaja za običnog građanina.

Lisovolik veruje da bi Odbor za finansije trebalo da čuje javne rasprave o tome, jer bi to omogućilo Fiskalnom savetu (i drugima, kao što je na primer Stalna konferencija gradova i opština) da iznesu svoje mišljenje pred svima. "Bili bismo srećni ako bismo mogli da učestvujemo u jednoj takvoj raspravi i ako bi parlamentarna pravila predstavnicima MMF-a to dozvolila", zaključuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: