Lim menja tok, "niču" dve HE

Uprkos brojnim protestima u Brodarevu i Prijepolju, izgradnja dve hidroelektrane na Limu kod Brodareva počeće ovog leta, potvrđuju u kanadskoj kompaniji REV.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.03.2011.

09:43

Default images

Ta firma je, do sada, uložila oko 7,5 miliona evra na pripremu gradnje elektrana snage 58,4 megavata.

Za to im je, kako kažu, Ministarstvo rudarstva i energetike prošlog meseca produžilo i energetske dozvole.

Inače, Ministarstvo energetike dalo je „zeleno svetlo“ kanadskoj kompaniji da nastavi sa pribavljanjem dokumentacije za izgradnju elektrana. Dvogodišnje energetske dozvole REV je dobio krajem januara 2009. godine, pa je prošlog meseca od Ministarstva dobio produženje roka.

Iz dve elektrane godišnje će izlaziti 230 gigavata struje, a u izgradnju REV će uložiti 140 miliona evra. A, u ovoj kompaniji kažu da će radovi na preusmeravanju reke Lim početi krajem leta. “Srbija će ovim projektom znatno povećati proizvodnju iz obnovljivih izvora energije. U pitanju je najveća privatna investicija u proizvodnji čiste energije do sada u zemlji. Započeli smo pripreme za otkup zemljišta, a biće raseljeno samo četiri domaćinstva i tri privredna objekta”, kažu u REV.

Ali, u Koordinacionom odboru za zaštitu Lima, koji okuplja nevladine organizacije, udruženja i klubove iz Prijepolja i Brodareva, posle niza protesta, sakupili su preko 5.000 potpisa za opštinski referendum.

“Očigledno se radi „ispod žita“, jer iz Ministarstva energetike ne odgovaraju na brojna naša pitanja i istekle rokove za energetske dozvole", kaže splavar Dragoljub Simović, član Koordinacionog odbora.

“Pripremamo i okrugli sto o zaštiti Lima, na koji će doći i međunarodni stručnjaci, kako bi na probleme oko gradnje HE i „zaveru ćutanja“ skrenuli pažnju rukovodstva u Beogradu i šire javnosti”, navodi on.

Posao za 1.200 ljudi

Kako ističe Predrag Lukić, direktor razvoja kompanije REV, na poslovima izgradnje dve hidroelektrane biće angažovano, prema procenama, oko 1.200 ljudi. Planirano je da gradnja prve hidroelektrane na Limu traje tri, a druge četiri godine. Pripremni radovi treba da počnu u julu, a sama izgradnja u oktobru ove godine. Ove hidroelektrane moći će da snabdevaju električnom energijom oko 60.000 prosečnih domaćinstava.

Za izmeštanje dve deonice od ukupno 7,81 kilometara magistralnog puta od Prijepolja do Bijelog Polja, u kanjonu Lima, namenjeno je 36 miliona evra. Prema projektu, koji će do juna ove godine uraditi „Put inžinjering“ iz Podgorice, gradiće se dva tunela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: