Srbija

Četvrtak, 24.02.2011.

13:22

Škundrić: Posao samo za stručnjake

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da se u javnim preduzećima ne zapošljavaju partijski kadrovi, već da je jedini kriterijum stručnost.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Škundrić je u Skupštini Srbije, na pitanje poslanika Liberalno-demokratske partije, rekao da je to slučaj u svim javnim preduzećima, pa i u NIS-u, jer, kako je objasnio, ne može neko da startuje hidroelektranu ili termoelektranu ukoliko nije stručnjak.

"Ne možete da optužujetete Ćerana (Nebojša, direktor 'Kolubare') da je u to preduzeće došao po partijskoj liniji. On nije direktor zato sto je član Demokratske stranke, nego što je dobar inženjer, a usput je i član DS", poručio je Škundrić. Škundrić je kazao da već duže nema nijednu drugu platu osim plate koju prima kao član Vlade Srbije i dodao da to tvrdi pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću.

Poslanici LDP, na čiju inicijativu se u Skupštini Srbije raspravlja o poslovanju javnih preduzeća, tvrde da su javna preduzeća "partijska kasa", da su primanja njihovih direktora veće od 200.000 dinara, a da pojedinci primaju i više plata.

Dok predstavnici vladajuće koalicije kažu da je vlada spremna da utvrdi odgovornost svih koji su zloupotrebljavali poslovanje javnih preduzeća, dok su u Liberalno-demokratskoj partiji ocenili da je vlada "gluva" na neefikasnost javnih preduzeća i tvrdnje da se u upravljackim strukturama nalaze partijski kadrovi.

Poslanik LDP Ivan Andrić smatra da vlada ne bi trebalo da štiti interese stranaka koje je čine, već građana i da je zbog toga neophodno postojanje javnih konkursa za mesta u upravljačkoj strukturi javnih preduzeća i kontrola njihovog poslovanja.

"Oni su potpuno gluvi na ideju da ne treba neko političkom linijom da se nađe na tim mestima", rekao je Andrić i naglasio da je suština problema u tome da ne mogu stranke da postavljaju ljude na rukovodeća mesta u privredi.

Cvetković: Smanjivaćemo subvencije

Premijer Mirko Cvetković kaže da Vlada traži način da smanji subvencije javnim preduzećima, ali da ih neće ukinuti. "Tačno je da se ogromne subvencije daju Železnici i preduzeću za podzemnu eksploataciju", kazao je Cvetković i dodao da subvencije nije izmislila aktuelna vlada.

"To smo nasledili i grčevito pokušavamo da nađemo mogućnost da dobiju manje subvencije ali ne da ih ukinemo, nego tako što ćemo poboljšati njihovu efikasnost. Na tome se radi", naveo je Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: