Rusi neće, OTE prodaje 20% Telekoma

Grčka telekomunikaciona kompanija OTE obavestila Vladu da je spremna da proda svojih 20 % udela u Telekomu Srbije na predstojećem tenderu, potvrđeno za B92.

Srbija

Izvor: B92, Blic

Četvrtak, 03.02.2011.

00:11

Default images

Novi vlasnik bi, prema tom planu, za najmanje 1,4 milijarde evra dobio svojih 51 odsto, od kojih 31 odsto državnih i 20 odsto koje su u vlasništvu grčkog operatera.

Zbog definitivne, pozitivne odluke grčkog suvlasnika u Telekomu da proda svojih 20 odsto Vlada Srbije odlučiti da, ipak, ostane sa udelom od 27,5 odsto akcija u nacionalnoj teleoperatorskoj kući.

Ideja je da se ugovorom sa novim gazdom obezbedi i da bivši i sada zaposleni koji u vlasništvu imaju 6,5 odsto akcija, kao i građani koji poseduju 15 odsto akcija ove firme imaju mogućnost da svoje deonice prodaju po istoj ceni po kojoj će to učiniti srpska država i grčki OTE.

Rok za prijave na tender koji je objavila radna grupa u Ministarstvu finansija pomeren je, kao što je poznato, na 21. mart ove godine i mada se, u zvaničnoj verziji, pominjalo da je razlog tog odlaganja tehničke prirode, u Vladi se moglo čuti da se, zapravo, čekalo pismo koje je u sredu stiglo u Nemanjinu 11.

Međutim, Vlada ima tu nesreću da će najverovatnije izgubiti jedinog kupca Telekoma koji je bio spreman da plati 1.4 milijarde evra za 51% akcija Telekoma, a to je ruska telekomunikaciona kompanija Vimpelkom.

Kako prenosi ruska agencija Interfaks širenje Vimpelkoma će najverovatnije biti stopirani ukoliko narednih dana bude dogovoreno spajanje te ruske kompanije sa italijanskim mobilnim operaterom Vind

Prema nezvaničnim informacijama i Francuski telekom nije zainteresovan da uđe na srpsko tržište.
Ipak, u Vladi veruju da je moguće postići i mnogo višu cenu i da će država, za svoj paket akcija od 31 odsto, moći da prihoduje značajno više od početnih 840 miliona evra. Ali, ako se pojavi samo jedan kandidat država će za svoj paket dobiti 840 miliona evra, a grčki partner za 20 odsto akcija u Telekomu tačno 560 miliona evra.

Čini se da Dojče telekom sada ima najveći interes za kupovinu Telekoma Srbija jer će kao suvlasnik OTE kompanije u kojoj ima 30 odsto imati mogućnost da ispregovara prodaju ostatka akcija sa svojim partnerom, za razliku od drugih interesenata.

U svetlu ovakvog razvoja događaja, pitanje koje se neminovno nameće je i koliko će novca zapravo država inkasirati od prodaje, kao i da li će manje novca od prodatih akcija pokvariti planove Vlade.

Ekonomisti smatraju da neće biti mnogo problema zbog toga što će država prodajom 31 odsto akcija dobiti manje para nego što je prvobitno planirala. Mahmud Bušatlija potvrđuje priču da ovakvi odnosi Vlade i OTE-a najviše idu naruku nemačkoj kompaniji.

"Ako prodamo i 31 odsto akcija Dojče telekomu, za njih je to opet dobro, jer će oni svakako sa svojim udelom u OTE-u imati mogućnost da dobiju još veći broj akcija. Novac od prodaje će se, ukoliko prodajemo 31 odsto, smanjiti ispod milijarde. Ipak, kada te pare jednom uđu u budžet, služiće da se pokriju deficiti", ističe Bušatlija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: