Ukidanje carina “pretnja“ za agrar

Srbija što pre treba da pripremi antikrizni program za period posle 2014. godine kada se ukidaju carine na sve proizvode iz Evropske unije.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 19.01.2011.

08:44

Default images

Na konferenciji o efektima liberalizacije carina na poljoprivredu Srbije je rečeno da bi se srpska poljoprivreda 2014. godine mogla naći u ozbiljnoj krizi, jer nije spremna za oštru evropsku konkurenciju.

Ocenjeno je i da Srbija do 2014. godine sigurno neće postati članica EU i imaće mnogo manje dostupnih sredstava iz predpristupnih fondova.

Ekonomista Miroljub Labus kazao je da će se posle 2014. godine poljoprivrednici Srbije naći u "brisanom prostoru" i da država što pre treba da menja budžetsku politiku i počne da primenjuje mere koje će dovesti do ukrupnjavanja zemljišnog poseda, podizanja produktivnosti i konkurentnosti srpskog agrara.

Labus je kazao i da je potrebno veće angažovanje srpske diplomatije na rešavanju ovog problema, kao i modernizacija celokupnog administrativnog sistema vezano za poljoprivredu.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije Miloš Milovanović izjavio je da liberalizacija otvara tržišta i mogućnosti, ali da traži povećanje konkurentnosti i udruživanje poljoprivrednika u zadruge, asocijacije ili kooperative.

Milovanović je kazao i da je potpuno izvesno da će po pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) biti ukinute izvozne subvencije za poljoprivrednike iz Srbije. "Zato je važno raditi na učvršćivanju njihove pozicije na stranim tržištima, kako bi bili u stanju da samostalno nastupaju", kazao je on.

Ekonomski analitičar Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović rekao je da potpuna liberalizacija carina može biti "veliki potencijal", ali i opasnost ukoliko se domaća poljoprivreda za to ne pripremi na vreme.

On je kazao da je suštinski problem u domaćoj poljoprivredi neproduktivnost i nekonkurentnost, ali i "nekonzistentna" poljoprivredna politika, nedostatak "simultanih" reformi, usitnjenost zemljišnog poseda...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: