DS: Ne treba dizati PDV na računare

Šefica Poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Nada Kolundžija kaže da je DS podnela amandman da se ne povećava Porez na dodatu vrednost (PDV) na računare.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.12.2010.

17:49

Default images

Ona je navela da će ta stranka o tom, kao i o drugim amandmanima koje su podneti, razgovarati sa ministarkom finansija Dianom Dragutinović.

Kolundžija je rekla da je za DS jedini prihvatljiv argument za neusvajanje amandmana značajnije narušavanje budžeta za 2011. godinu i izrazila nadu da će imati većinu za usvajanje.

Kako je kazala, DS će razmotriti i predložene amandmane na povećanje PDV za hotelske usluge, koje su podnele druge stranke.

"Povećanje PDV-a za hotelske usluge moglo bi da bude destimulativno i mi ćemo razmotriti te amandmane jer to nije nešto o čemu ne treba razmisliti", rekla je Kolundžija.

Izmenama Zakona o PDV, koje je Vlada Srbije usvojila u petak 17. decembra i koji se nalaze pred poslanicima u Skupštini Srbije, predvidjeno je da se sa osam na 18 odsto poveća PDV za računare i računarske komponente, usluge hotelskog smeštaja i južno voće.

To povećanje, prema proceni Minstarstva finansija, obezbediće dodatni prihod u budžetu za 2011. godinu od oko 1,5 milijardi dinara.

Ona je kazala da je DS podnela amandmane i na izmene zakona na Porez na imovinu da bi, kako je navela, bila napravljena razlika između bogatih i siromašnijih kategorija stanovništva.

"Treba osloboditi one koji su uzimali kredite da bi obezbedili porodici stambeni prostor, u odnosu na one koji imaju stambeni prostor koji je više od onog što je neophodno", kazala je Kolundžija.

Veći PDV loš za razvoj interneta

Povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za računare na 18 odsto škodiće razvoju interneta u Srbiji, kažu u Registru nacionalnog Internet domena Srbije.

Nenad Marinković, direktor RNIDS, je kazao da će povećanje PDV-a na računare i računarske komponente sa osam na 18 odsto imati "katastrofalne posledice".

Prema njegovim rečima, PDV za računare i računarske komponente trebalo bi da je oko tri odsto.

Izmenama Zakona o PDV, koje je Vlada Srbije usvojila u petak 17. decembra i koje su u Skupštini Srbije, predviđeno je da se sa osam na 18 odsto poveća PDV za računare i računarske komponente, usluge hotelskog smeštaja i južno voće.

To povećanje, prema proceni Minstarstva finansija povećalo bi prihod u budžetu za 2011. godinu za oko 1,5 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ko je u Rusiji ostao, sad trlja ruke

Evropske banke koje još uvek posluju u Rusiji su prošle godine uplatile 800 miliona evra poreza u tamošnji budžet, što je četiri puta više nego pre rata u Ukrajini.

20:35

30.4.2024.

1 d

Podeli: