Dragin osniva Agenciju za nestašice

Ministar poljoprivrede Saša Dargin kaže da je gotov nacrt zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji predviđa osnivanje agencije za intervencije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 23.12.2010.

12:02

Default images

"Takva državna institucija imala bi zadatak da kada su cene poljoprivrednih proizvoda niske povlači te proizvode u svoje rezerve, a da ih kada su visoke pušta na tržište", kazao je on.

Prema rečima srpskog ministra poljoprivrede, takva aktivnost je "profitabilna, smanjuje pikove cena i na taj način stabilizuje tržište".

Dragin je objasnio da se rad nove agencija neće preklapati sa nadležnostima robnih rezervi.

"Do sada su se isto tretrale i gumene čizme i pasta za zube, imalin kao i pšenica, mineralno đubrivo ili mleko i proizvodi klanične industrije", kazao je Dragin, navodeći da robne rezerve imaju odlike strateških rezervi države koje su važne u slučaju katastrofa. Nova agencija bi se bavila regulisanjem tržišta i stvaranjem ambijenta koji je povoljan za rad, a to bi, kako je naglasio, omogućilo manje neizvesnosti kod cena poljoprivrednih proizvoda, što je dobro i za poljoprivrednike i za prerađivače.

Dragin nije mogao da kaže kada bi zakon mogao da bude usvojen, ali je izrazio nadu da će period usvajanja biti kratak, jer je to u interesu srpske poljoprivrede.

Prema predlogu nacrta zakona, koji je objavljen na sajtu Ministarstva poljoprivrede, navodi se da će se on odnositi na uređenje domaćeg tržišta, ali i trgovinu sa drugim zemljama.

Zakon bi se primenjivao za uređenje tržišta žitarica, šećera, voća i povrća i njihovih prerađevina, vina, živog bilja i cveća, goveđeg, svinjskog, ovčijeg i kozjeg mesa, jaja i mesa peradi, mleka i mlečnih proizvoda, pčelarskih proizvoda.

Određeni su i periodi kada bi se sprovodile intervencije na tržištu, u zavisnosti od vrste proizvoda.

Precizirano je da će se tržišne intervencije sprovoditi takozvanim javnim intervencijama, odnosno merama otkupa i prodaje, podrškom privatnom skladištenju, posebnim interventnim merama koje se sprovode recimo radi ograničenja trgovine.

Tržišne intervencije će se sprovoditi i pomaganjem u prilagođavanju ponude zahtevima tržišta, zatim kroz sistem proizvodnih ograničenja, kao i kroz sistem posebne pomoći određenim sektorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: