Jat za reklame plaća 4,5 mil. evra?

Nakon u medijima najavljene smene direktora „Jat ervejza“ Srđana Radovanovića, unutrašnja kontrola će analizirati finansijsko stanje i preispitati ugovore Jata.

Srbija

Izvor: Novosti, Press

Četvrtak, 02.12.2010.

00:13

Default images

Novosti tako pišu da je Jat planirao da ove godine tri odsto ukupnog prihoda, što je oko 4,5 miliona evra, uloži u marketing.

List navodi da sve te reklame, bilbordi, pi-ar tekstovi nisu dali rezultat jer je lane Jat imao minus od 23 miliona evra, a ni ova poslovna godina neće biti bolja, pa se procenjuje da će gubitak premašiti 25 miliona evra.

Da li je i koliko novca “proćerdano” u nacionalnoj aviokompaniji u poslednjih godinu i po dana utvrdiće unutrašnja kontrola preduzeća, kojoj će tek nakon smene generalnog direktora Srđana Radovanovića i njegovih saradnika biti dostupna kompletna dokumentacija. Posebnu pažnju, kako saznajemo, kontrola će usmeriti na pojedine tendere pre svih za osiguranje flote i taj posao je već predmet interesovanja i nadležnih državnih institucija. Preispitaće se i nabavka sedam “škoda oktavija” i oko 300 laptopova.

Na “meti” kontrole biće i iznosi za određene usluge, pre svih marketinškoj agenciji “Farmer end Spajić”. Ova agencija je na osnovu šestomesečnog ugovora naplatila 2,2 miliona dinara, ali su za posebne usluge fakturisani i dodatni iznosi. Tako je na primer konsultantska usluga iz oblasti kriznih komunikacija povodom slučaja odvrnutih šrafova na panelu aviona agenciji plaćena više od hiljadu evra.

Komisija će ispitati i zašto je dvodnevna edukacija dela zaposlenih u “Jatu” plaćena više od 100.000 evra.

Takođe, piše list Pres, u Jatu su "plate dignute na nivo državne tajne. Služba obračuna izdvojena je iz finansija i radi u okviru službe za ljudske resurse. Obračunava ih jedan uski krug osoba od poverenja. Zarade su u odnosu jedan prema pet za ista radna mesta".

Činjenica da već 11 meseci “Jat ervejz” posluje po planu za koji Vlada Srbije nije dala saglasnost, dovoljno je dobar razlog da Srđan Radovanović bude smenjen sa mesta generalnog direktora nacionalne aviokompanije.

Na teret mu se stavlja da Upravnom odboru nije dostavio šestomesečni niti devetomesečni izveštaj o poslovanju. UO nije obavešten ni o jednom tenderu, koji je sproveden u nacionalnoj aviokompaniji, niti je generalni direktor tražio saglasnost za javne nabavke, a u nekoliko navrata i sam je bio predsednik tenderske komisije.

Farmer i Spajić:Netačna pisanja o naplati

PR agencija ''Farmer i Spajić'' saopštila je da nikada nije sarađivala sa kompanijom ''Jat ervejz'' na marketinškim poslovima, već isključivo na poslovima strateških komunikacija i odnosa sa javnošću, kao i da su pisanja pojedinih medija o naplati ''astronomskih'' iznosa netačna.

U saopštenju se ističe da je, poput mnogih drugih kompanija, ''Jat ervejz'' i ovoj agenciji ostao dužan za poslednje dve ispostavljene fakture, za mesece oktobar i novembar. Tokom saradnje, usluge su naplaćivane u iznosu od 373.200 dinara na mesečnom nivou, a nikada tokom saradnje, obuhvaćene ugovorom, nije naplaćen ni jedan dinar više od toga.

Pre ugovora, kao što je i navedeno u medijima, na zahtev klijenta realizovana je samo jedna aktivnost, a to je kompletna krizna komunikacija povodom afere ''odvrnutih šrafova", za šta je naplaćeno 92.346 dinara.

U saopštenju se navodi da je ta agencija specijalizovana isključivo za poslove strateških komunikacija i odnosa sa medijima, odnosno PR, i da sa ''Jat ervejzom'' nije sarađivala na marketinškim poslovima.

Agencija ''Farmer i Spaić" je sa Jatom sarađivala u oblasti korporativnih komunikacija tokom druge polovine prošle i ove godine, kao i u sprovođenju kriznih korporativnih komunikacija, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: