Nestašica uglja iz Kolubare

Najjeftiniji domaći ugalj iz Kolubare ove jeseni je prava retkost na stovarištima ogreva u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 07.10.2010.

09:51

Default images

Nestašicu je prouzrokovalo obustavljanje proizvodnje na polju “D”, pa je ove godine manjak od 150.000 tona u odnosu na prošlu godinu.

Širenje ovog kopa već godinama usporava preseljenje groblja u Vreocima, ispod koga se nalazi, procenjuju stručnjaci, oko 40 miliona tona uglja.

A nakupci uglja kupili su velike zalihe još tokom leta. Sada ga prodaju po ceni većoj i 50 odsto.

Prodavci ne pamte ovakvu nestašicu, pa su prinuđeni da prave liste kupaca koji čekaju najmanje deset dana na isporuku.

Iz uprave ovog basena kažu da je „kolubaru“ mnogo više građana kupilo kao zamenu za deficitarni ugalj iz Bosne i Hercegovine, a pojedina stovarišta ne ispunjavaju uslove za plaćanje.

Na beogradskim stovarištima kažu da se ovakav nedostatak nije dogodio bar dve decenije.

Jedni spas vide u snabdevanju iz robnih rezervi, dok se drugi i dalje nadaju isporukama iz rudnika. Sada se može kupiti ogrev iz Vreoca, Kreke, kao i ugalj iz Rusije.

Prema rečima Predraga Videnovića, portparola Rudarskog basena “Kolubara”, zbog pristupačne cene, ni ranijih godina nije bilo dovoljno njihovog uglja, ali je ove godine na njega navala još veća zbog nestašice uglja iz BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: