Bajatović: Gas mora da poskupi 15%

Gas u Srbiji će uskoro poskupeti, iako se cena gasa u dolarima neće mnogo menjati do kraja godine, kaže generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 18.06.2010.

17:48

Default images

On kaže da zahtev za poskupljenje gasa neće biti poslat u Agenciju za energetiku, pre nego što se u Vladi Srbije usvoji novi model obračuna cene.

On objašnjava da bi se tim izmenama prilagodile i kursne razlike, jer dolar, kojim se plaća uvozni gas, svakodnevno jača prema dinaru, pa je zbog negativnog kretanja kursa neophodno podizanje cene.

Zbog toga će Srbijagas u ponedeljak podneti Vladi predlog novog modela obračuna cene gasa sa kojim se već saglasila Agencija za energetiku.

Bajatović je sa Aleksejom Milerom, prvim čovekom Gasproma, razmatrao i mogućnost da industrijski potrošači u Srbiji, pre svega proizvodnja veštačkog đubriva i metanolskosirćetni kompleks, dobiju 30 odsto nižu cenu gasa iz Rusije.

"Podnećemo inicijativu Vladi Srbije koja potom treba da se dogovori sa ruskim državnim vrhom oko smanjenja izvoznih carina za gas koji se transportuje za industriju u Srbiji. Sada su na potezu dve države", kaže Bajatović.

Bajatović: Bez izmena "Južnog toka"

Pozicija Srbije kada je u pitanju gasovod "Južni tok" je "zakovana" i nema nikakvih izmena u odnosu na dogovor postignut s Rusijom, kaže generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i dodaje da se nastavlja rad na studiji izvodljivosti, koja će biti gotova do kraja septembra.

„Obavešteni smo da je završena tehnička i ekonomska studija za 'Južni tok' kroz Crno more", rekao je Bajatović i dodao da ostaje da se uradi studija izvodljivosti za ostale zemlje članice projekta. Prema onome što smo ovde čuli, Srbija ne treba da brine za svoju budućnost u "Južnom toku", rekao je Bajatović i dodao da neće biti nikakvih smanjenja količina gasa i kapaciteta gasovoda kroz Srbiju.

On je preneo da je sa rukovodstvom Gasproma razgovarao o tome da Srbija dobije gas po nižim cenama, ali i dodao da to sada nije moguće, jer je sniženje cene moguće samo za dopunske količine gasa, veće od ugovorenih, na šta, s obzirom da mi koristimo značajno manje količine gasa od ugovorenih, ne možemo računati.

Kada je u pitanju podzemno skladište gasa Banatski dvor, Rusi su pokazali zabrinutost zbog vremenskog kašnjenja, rekao je Bajatović, ali i objasnio da je ono posledica toga što u Srbiji, u administrativnom smislu, neke stvari nisu dobro uređene i što se ono što piše u katastru i u knjigama Srbijagasa ne podudara sa onim što piše u Republičkoj direkciji za imovinu. On je dodao da bi ti problemi trebalo da budu rešeni u narednih 15 dana.

Bajatović je napomenuo da će Srbijagas, do dolaska ruskog partnera u punom obimu u Banatski dvor, nastaviti punjenje potrebnih količina gasa, tako da sa kapacitetom skladišta, u smislu energetske bezbednosti, neće biti nikakvih problema.

On je dodao da je sa ruskim kolegama razgovarano i o aktivnostima koje mogu biti preduzete da bi se došlo do određenih količina gasa namenjenog industriji i održanju industrijske proizvodnje u Srbiji, što se pre svega odnosi na Azotaru iz Pančeva i Metanolsko-sirćetni kombinat u Kikindi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: