Jelašić: Od Telekoma platiti dugove

Novac od prodaje državnog kapitala u Telekomu Srbija trebalo bi upotrebiti za prevremenu otplatu najskupljih delova spoljnog duga naše zemlje.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.03.2010.

17:25

Default images

Odlazeći guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić je podsetio da je NBS ranije pregovarala o otpisu duga prema Londonskom klubu poverilaca.

Rezultat toga je da se za prvih pet godina plaća kamata od 3,75 odsto godišnje u dolarima, u nadi da će se kada se kamata poveća na 6,75 procenata godišnje dug ili prevremeno vratiti ili restrukturirati sa nižom kamatnom stopom. Pošto se to nije dogodilo, mi danas plaćamo kamatu od 6,75 odsto, "što je prilično papreno", upozorio je Jelašić.

"Da li ćemo taj novac iskoristiti za smanjenje našeg spoljneg duga, onog dela koji je najskuplji? Da li ćemo ga iskoristiti da ojačamo penzioni fond, a da ne vadimo svake godine sve više i više iz budžeta da bi isplatili svakog meseca penzije? Za mene je to najveći izazov i nadam se da smo nešto naučili za ovih prvih devet godina u tranziciji", rekao je on.

"Mi smo naše privatizacione prihode, u najvećoj meri, stavljali u budžet i zatim smo ih potrošili. Jako je teško posle toga ustanoviti kuda je taj novac otišao", kazao je on i podsetio da je trenutno najveća stavka u budžetu transfer u penzioni fond, a tokom prošle i ove godine blizu polovine isplaćenih penzija u Srbiji je bilo iz državne kase.

"Dakle, država je u tu sferu morala da upumpa mnogo više novca. U penzioni fond je transferisano nekoliko puta više novca nego što su bili prihodi države od privatizacije", naveo je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: