Ministrima kazna do 50.000 dinara

Sadašnjim i bivšim funkcionerima protiv kojih je revizor podneo prekršajne prijave zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava preti kazna do 50.000 dinara.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 19.02.2010.

09:00

Default images

Predsednik Višeg prekršajnog suda Zoran Pašalić kaže da će, kada prekršajne prijave budu stigle u sud biti registrovane i upisane, a potom dodeljene u rad sudijama.

Po prekršajnoj prijavi postupa se, prema rečima Pašalića, tako što sudije kada dobiju prekršajnu prijavu, utvrđuju da li je ona podneta u roku, odnosno da nije zastareo postupak prekršajnog gonjenja.

Ako je ona u redu i ako nema potrebe da se dopunjuje, ili da se utvrđuje njena tačnost, ispravnost i sve ono što ona mora da sadrži po zakonu, onda se pozivaju okrivljeni i dalje se ide u postupak, ukazao je predsednik Višeg prekršajnog suda.

Sudija može da proceni da li će usmeno da sasluša lica protiv kojih su podnete prijave, s tim što oni mogu da daju odbranu i u pismenom obliku. Ako sudija utvrdi da treba da se i usmeno saslušaju, onda ih poziva, napomenuo je Pašalić.

On je ukazao da je rok za prekršajno gonjenje dve godine od dana kada je prekršaj izvršen, a zaprećena kazna za odgovorno lice zbog nenamenskog trošenja budžetskih sredstava do 50.000 dinara.

Cvetković: Ne sme da se ponovi!

Premijer Mirko Cvetković saopštio je da će Vlada Srbije preduzeti sve da finasijski prekršaji u vezi sa trošenjem sredstava iz republičkog budžeta više ne budu ponovljeni.

"Razgovarao sam sa svim ministrima u Vladi protiv kojih je državni revizor podneo prekršajne prijave. Obavešten sam da je u ministarstvima pripremljena sva dokumentacija u vezi sa utvrđenim nepravilnostima i ona će biti prezentovana u toku prekršajnog postupka na sudu", naveo je premijer Cevtković.

Premijer je kazao da je državna revizorska institucija (DRI) obavila postupak kontrole budžeta za 2008. godinu, a na sudovima, kao nezavisnim organima je da odluče o postojanju ili nepostojanju odgovornosti,.

Cvetković je još jednom istakao da je od izuzetne važnosti što Srbija ima prvi izveštaj DRI i što je uspostavljena transparentnost u kontroli trošenja novca iz državnog budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: