Dinkić: Ko hoće veću platu neka ide

Nećemo pristati na ucene radnika EPS-a, kaže ministar Mlađan Dinkić. Ko hoće veću platu, neka traži drugi posao, dodaje on.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 20.01.2010.

15:12

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja rekao je da se neće dozvoliti ucene zaposlenih u javnom sektoru i poručio im da ako neko nije zadovoljan visinom plate treba da traži drugi posao. Isto je danas izjavio i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, dok se u sindikatu EPS-a i dalje nadaju da će Vlada ispoštovati potpisani sporazum.

"Ne može sindikat EPS-a da traži povećanje plate od 17 odsto i to na bazi povećanja cene struje od 20 odsto, a da su njihove prosečne plate oko 50.000 dinara", rekao je Dinkić.

Ministar je naglasio da bi to značilo da bi penzioneri, od kojih 800.000 prima penziju ispod 15.000 dinara, platili skuplju struju i da bi na taj način finansirali one koji već imaju velike plate. "To neće ići da se uzima siromašnima", upozorio je Dinkić.

Istovremeno, Vlada Srbije odustala je od povećanja cene struje od 20 odsto i odlučila da to poskupljenje bude u manjem procentu, ali nije naznačeno kada bi se ono dogodilo i koliki bi taj procenat bio. Državni vrh je odlučio da bi traženo poskupljenje struje ugrozilo standard građana, iako je i ministarka finasija pre samo nekoliko dana rekla da je Vlada odobrila da zaposleni u EPS-u dobiju povišicu upravo od najavljenog poskupljenja struje za 10 odsto.

Dinkić je postavio pitanje zašto se na primer radnicima "Kuršumlije", koji nemaju posao, ne bi ponudio rad u jednom takvom preduzeću.

" Pitao bih one koji imaju dobre plate u državnim Javnim preduzećima i planiraju takve ucenjivačke štrajkove zašto ne bi otišli da rade u Kuršumliji? Zašto ne ponudimo njihova radna mesta onima koji nemaju posao, zašto radnicima iz te iste Kuršumlije ne ponudimo da dođu da rade u EPS-u, a da ovi sa platama od 70 hiljada dinara idu u Kuršumliju?", rekao je Dinkić.

Dinkić:Neću u Kuršumliju pod ovakvim uslovima

Inače, Dinkić je radnicima "Kopaonika" i konfekcije "7. juli", koji više dana blokiraju put Niš-Priština, poručio da se o problemima mora razgovarati. "Ne pada mi na pamet da idem u Kuršumliju pod ovakvim uslovima. Ako neko blokira put misleći da će neki državni funkcioner doći na razgovor grdno se vara", rekao je Dinkić nakon razgovora sa predstavnicima opštine Kuršumlija.
On je kazao da će država pomoći da se nađe strateški partner za pokretanje proizvodnje i dodao da će tek nakon toga doći u Kuršumliju.

Prema njegovim rečima, prozivodnja bi mogla da počne za mesec, mesec i po dana. "Zato molim radnike kojima je stvarno stalo da žive od svog rada da se ne iscrpljuju i da idu svojim kućama i dajem reč da ću kao ministar ekonomije učiniti sve da pomognem da se nađe strateški partner", kazao je Dinkić.

On je najavio da će do kraja nedelje tim stručnjaka posetiti preduzeće i napraviti analizu stanja i poslovanja i dodao da će država pomoći tako što će novom partneru dati finansijska sredstva iz Fonda za razvoj pod povoljnim uslovima.

Firmu upropastio bivši direktor

Dinkić je za lošu privatizaciju u Kopaoniku optužio bivše vlasnike, "ljude iz Kuršumlije", navodeći da to nisu neki tajkuni niti ljudi iz Beograda. "Bivši direktor i 17 rukovodioca su upropastili to preduzeće tako što su ga loše vodili posle privatazacije", ocenio je ministar ekonomije i podsetio da je Agencija za privatizaciju ugovor raskinula u martu prošle godine.

Dinkić je kazao da Kopaonik ima velika neisplaćena potraživanja, da je država spremna da otpiše dugove, ali da nema nameru da plaća komercijalne dugove prema bankama i drugim preduzećima. Što se tiče plata koje radnici potrašuju, Dinkić je rekao da 20 plata koje radnici traže da im se isplate nisu zarađene, jer firma nije radila a samim tim ni radnici, ali i dodao da se pravno gledano mogu naplatiti u postupku stečaja.

"Ako radnici ne veruju onome što ja pričam neka idu kod nekog drugog da traže rešenje. Ako ne žele da razgovaraju mogu da shvatim, ali neće im pomoći ni Legijin advokat, niti izaslanici opozicionih partija da nađu rešenje za pokretanje proizvodnje", kazao je Dinkić.

Inače,predstavnici radnika kombinata "Kopaonik" i konfekcije "7. juli", koji više dana blokiraju put Niš-Priština, nisu došli na sastanak sa Dinkićem i Ljajićem, jer su ih, prema rečima predstavnika radnika Borivoja Uroševića, na ranijim pregovorima u vladi više puta prevarili.

Urošević je rekao da radnici traže da ministar ekonomije Mlađan Dinkić najpre obiđe fabričke hale "Kopaonika", a da nakon toga u Kuršumliji pregovora o zahtevima radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: